Wielu z nas wspomina z dzieciństwa mięciutkie i pulchne racuchy babci, ale nie każdy wie, że podobny przysmak można zrobić z czegoś zupełnie innego. Weźcie sezonowe warzywo, które kupicie teraz za grosze, a w kilka chwil wyczarujecie z niego obłędnie puszyste placuszki. Spróbujcie raz, a przekonacie się, że zapach tego przysmaku przywoła do kuchni wszystkich domowników.
Jak zrobić racuchy inaczej?
Przygotowując przepis na racuchy z owocami, zwykle bierzemy jabłka, czasem gruszki, a niekiedy też puree z banana, ale czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zrobić placki z dyni? Potrzebujecie jedynie puree z dyni, które łatwo zrobicie blendując ugotowane kawałki dyni na gładki mus. Do takiej soczyście pomarańczowej bazy dorzucamy klasyczny skład, czyli jajka, mąkę i odrobinę maślanki, dzięki której racuchy dyniowe będą puszyste i mięciutkie. Całość oprószamy cukrem cynamonowym i pyszne śniadanie lub deser gotowe.
Racuchy z dyni - dodatki
Pulchne i puszyste racuchy z dyni genialnie smakują same w sobie, jednak można je do woli urozmaicać, dorzucając do ciasta przeróżne extra składniki. W tej roli szczególnie dobrze sprawdzą się:
- cynamon,
- imbir,
- wanilia,
- kardamon,
- mielone goździki,
- masło orzechowe,
- orzechy włoskie.
Prosty przepis na racuchy z dyni
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 niewielkie jajka,
- 30 ml maślanki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżki cukru pudru,
- olej do smażenia,
- cukier i cynamon do posypania.
Przygotowanie:
Puree dyniowe mieszamy z jajkami i maślanką na jednolitą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier i łączymy składniki aż ciasto będzie gładkie i aksamitne. Tak przygotowaną masę smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu aż racuchy dyniowe będą rumiane z obu stron. Gotowe racuchy z dyni posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.