Kiedy myślę o szybkim obiedzie dla całej rodziny, od razu mam w głowie jakieś placki, albo kotlety. Placki ziemniaczane, z cukinii, kotlety jajeczne, albo z gotowanych ziemniaków. Zawsze mam pewność, że nic nie zostanie na talerzach. Niedawno odkryłam jeszcze jedne kotleciki, które od razu skradły moje serce i podniebienie, bo oprócz ziemniaków, to moje ulubione warzywo.

Proste kotlety cebulowe

Główny składnik tych kotletów to cebula, która nadaje im zapachu i aromatu. W połączeniu z mąką, jajkami i przyprawami powstają pyszne, chrupiące placuszki, które można podać z ulubionym sosem lub sałatką.

Cenna cebula

Cebula jest swojska, łatwo dostępna, a na dodatek tania i zdrowa jak mało które warzywo, więc zimą, kiedy naprawdę nie mamy do dyspozycji zbyt wiele "świeżyzny", jedzmy ją jak najczęściej, kładąc choćby na kanapki. Aby zneutralizować jej wyjątkowo silny zapach, wystarczy kapnąć na plasterek kroplę soku z cytryny albo położyć na nim gałązkę natki pietruszki. Jest jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie, ale to że po obróbce termicznej zyskuje słodkawy, łagodny smak, czyni ją też świetną kandydatką na przekąski i dodatki do dań.

Do przygotowania kotletów cebulowych potrzebujecie:

  • 1 dużą cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 całe jajka
  • 100 g mąki
  • olej

Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobniutką kosteczkę. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Do miski wrzućcie pokrojoną cebulę, dodajcie czosnek, sól, pieprz, wbijcie jajka i wszystko dokładnie wymieszajcie. Na koniec wsypcie mąkę i jeszcze raz wymieszajcie całość, by powstało jednolite ciasto na kotlety.
Na rozgrzaną patelnie wlejcie olej i nakładajcie łyżką niewielkie kotleciki cebulowe. Smażcie z dwóch stron na średnim ogniu, żeby cebula zmiękła, a kotlety się przyrumieniły. Podawajcie gorące z ulubionym sosem, sałatką, konfiturą z cebuli albo salsą.

Porada

Jeśli chcecie, by kotlety były delikatniejsze i bardziej zwarte w konsystencji, możecie cebulę zmiksować w blenderze na papkę. Dzięki temu szybciej się upiecze i nie trzeba będzie czekać, aż kawałeczki cebuli zmiękną podczas smażenia.