Nie macie pomysłu na obiad? Zamiast znów robić nudne i pracochłonne kotlety mielone, przerzućcie się na to genialne w swojej prostocie danie. Leniwe kotlety smakują bosko, a do tego robią się niemal same, więc wy zyskacie więcej czasu na przygotowanie w tym czasie surówki czy obranie ziemniaków. Zobaczcie, jakie to proste i przepyszne. 

Jak zrobić kotlety leniwe?

Wszyscy wiemy, że przepis na kotlety mielone nie jest trudny, jednak coś równie smacznego można zrobić jeszcze szybciej i prościej. Jeśli nie macie czasu lub ochoty na stanie przy patelni i obracanie pryskających kotlecików, wybierzcie sprytniejszą opcję, czyli leniwe kotlety bez smażenia. W tej recepturze wystarczy tylko wymieszać mięso mielone ze startymi warzywami i kilkoma dodatkami, a następnie ulepić z tego kotleciki i wrzucić je na trzyskładnikowy sos na bazie koncentratu pomidorowego. W ten sposób kotlety same gotują się w sosie, a wy nie musicie ich pilnować i przewracać widelcem. 

leniwe kotlety przepis

Źródło: Getty/iStock

Leniwe kotlety - dodatki

Podstawowy przepis na kotlety leniwe można urozmaicać do woli, zarówno jeśli chodzi o mięsną masę, jak i sos. Mięso mielone można wzbogacić dodatkowo świeżymi lub suszonymi ziołami, takim jak natka pietruszki, koperek czy bazylia. Dzięki temu zyskają znacznie więcej aromatu i smaku, a dodatkowo będą pięknie prezentowały się na talerzu. Zamiast kapusty możecie natomiast dodać też do nich startą na średnich oczkach cukinię lub liście świeżego szpinaku

Z kolei prosty sos pomidorowy będzie jeszcze smaczniejszy, gdy doprawicie go suszonym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dobrym pomysłem jest też posypanie całości startym serem pod sam koniec duszenia, a dzięki temu leniwe kotlety będą wyglądały jeszcze bardziej apetycznie. 

Przepis na kotlety leniwe

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • po 100 g kapusty, marchewki i cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki śmietany,
  • pół szklanki bulionu,
  • sól i pieprz i trochę cukru do smaku. 

Przygotowanie:

Marchew, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a kapustę cieniutko szatkujemy. Następnie wszystkie składniki przekładamy do miski z mięsem mielonym i wbijamy jajko oraz sypiemy bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy z niej niewielkie kotlety mielone.

Na patelni mieszamy bulion z koncentratem i śmietaną, a następnie dodajemy do tego sól, pieprz i trochę cukru dla przełamania kwaśnej nuty pomidorów. Całość gotujemy przez kilka minut, po czym układamy w sosie wcześniej uformowane kotleciki i przykrywamy patelnię pokrywką. Tak przygotowane leniwe kotlety powinny gotować się na średniej mocy palnika przez około 20-25 minut.