Zamiast znów podawać na stół nudne kotlety mielone lub siekane, spróbujcie czegoś nowego. Kotlety korsarza smakują i wyglądają genialnie, a robi się je banalnie łatwo. Cały smak tkwi w 2 charakternych dodatkach, które znajdziecie bez problemu w każdym, nawet mniejszym sklepie. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie, bo ten smak od razu zachwyca każdego. 

Kotlety korsarza - 2 dodatki grają główną rolę

Przepis na kotlety korsarza to nic innego jak siekana pierś z kurczaka z dodatkiem jajek, mąki i tartego żółtego sera. Taką prostą bazę trzeba jednak odpowiednio doprawić, aby była pełna smaku i bardzo aromatyczna, a w tym celu posłużą 2 wyraziste składniki, czyli por i ananas.

Jeśli chodzi o pora, to w tym przepisie używamy tylko jego białej części, natomiast zieloną warto wykorzystać na zupę. Z kolei ananas sprawdzi się zarówno w formie świeżego owocu, jak i gotowych plasterków z puszki. Do tego wszystkiego potrzebne będą już tylko podstawowe przyprawy i gotowe.

kotlety przepis

Źródło: Getty/iStock

Jak zrobić kotlety korsarza - o tym trzeba pamiętać

Kiedy mamy już wszystkie składniki, po prostu kroimy całość w drobną kostkę i mieszamy na jednolitą masę. Następnie formujemy z niej niewielkie kotleciki, a potem zostaje już tylko kilka minut smażenia i można podawać genialny obiad na stół.

Bardzo ważne są tu jednak dokładne proporcje składników, gdyż mimo pysznego połączenia smaku ananasa i pora, zbyt duża ilość tych dodatków nie wyjdzie na dobre i może przyćmić cały smak kurczaka. Zobaczcie więc precyzyjne ilości każdego produktu w przepisie poniżej i koniecznie spróbujcie tego przysmaku.

Prosty przepis na kotlety korsarza

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka,
  • 250 g tartego sera żółtego,
  • 1 por (tylko biała część),
  • 5 plastrów ananasa (świeżego lub z puszki),
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz, papryka słodka i czosnek granulowany,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Zaczynamy od drobnego posiekania pora i podsmażeniu go na odrobinie oleju. Pamiętajmy jednak, aby zbyt mocno go nie przypalić, gdyż wtedy będzie gorzki.

Usmażonego pora odkładamy do wystygnięcia, a w międzyczasie kroimy ananasa i pierś kurczaka w małą kostkę. Całość mieszamy z jajkami, tartym serem oraz mąką i doprawiamy wszystkimi przyprawami.

Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety korsarza i układamy je na rozgrzanym tłuszczu. Kotleciki smażymy z obu stron przez około 4 minuty, aż będą złociste i zyskają chrupiącą skórkę.