Macie ochotę na gołąbki, ale na samą myśl o parzeniu kapusty, a potem zawijaniu każdego listka z farszem tracicie zapał? Ten przepis będzie dla was strzałem w dziesiątkę. Wystarczy tylko kilka minut pracy, a cała reszta robi się już sama i to w jednym garnku. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie, a zakochacie się w tej banalnie prostej recepturze.

Jednogarnkowe „gołąbki” bez zawijania

Aby uzyskać smak gołąbków jak u babci, wcale nie musicie parzyć całej główki kapusty, a potem dzielić jej na listki i zawijać z farszem. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wrzucić do jednego garnka, a powstanie przepyszna i sycąca potrawka gołąbkowa. Tak przygotowane danie ma co prawda inną konsystencję, bo nazywa się je też często zupą gołąbkową, jednak smak jest równie rozkoszny dla naszych kubków smakowych.

Cały obiad powstanie w około 45 minut, gdyż obowiązuje tu zasada 3x15, czyli gotowanie przez 15 minut po dodaniu kolejnych składników, czyli kapusty, bulionu i ryżu. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i przetestujcie gołąbki w takiej nietypowej wersji, a być może nie wrócicie już do tradycyjnego przepisu.

Ten ciekawy pomysł pochodzi z Instagramowego profilu @milosc_od_kuchni. Zobaczcie krótkie wideo i pełny przepis poniżej.

Prosty przepis na potrawkę gołąbkową

Składniki:

  • 700 g kapusty białej,
  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1,5 l bulionu,
  • 100g suchego ryżu,
  • 200 g cebuli,
  • 200 g marchewki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 listki laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • świeżo mielony pieprz,
  • po 1 łyżce ostrej i wędzonej papryki w proszku,
  • pół łyżki oregano,
  • oliwa do smażenia,
  • śmietana i natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieramy i drobno siekamy, a marchew ścieramy na tarce. Następnie przesmażamy na oliwie kolejno cebulę, marchewkę i mięso. Wszystko doprawiamy solą i trzymamy na patelni przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas. 

Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i smażymy przez kolejnych 15 minut, a następnie wlewamy bulion oraz pomidory z puszki i sypiemy wszystkie przyprawy. Ponownie gotujemy całość przez 15 minut, po czym wsypujemy suchy ryż, mieszamy i czekamy następne 15 minut aż ziarenka napęcznieją i zmiękną. Gotowa potrawka gołąbkowa powinna być podawana z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.

 

Źródło: Instagram.com/milosc_od_kuchni/