Choć foremka na babkę kojarzy nam się ze słodkimi wypiekami, to okazuje się, że można ją też pomysłowo wykorzystać do przygotowania obiadu. Wystarczą tanie składniki jak do przepisu na klasyczne gołąbki i dosłownie 15 minut przygotowań, a resztę zrobi już za was piekarnik.

Babka gołąbkowa - prosty sposób na efektowny obiad

Jak zrobić babkę gołąbkową? Wystarczy wyłożyć boki blaszki sparzonymi liśćmi kapusty, a następnie wypełnić wszystko farszem z mięsa mielonego i ryżu. Potem już tylko dokładamy drugą warstwę kapuścianych listków i przekładamy ją resztą mięsnego nadzienia i do piekarnika.

Takim prostym sposobem powstanie coś równie pysznego jak klasyczne gołąbki, ale bez uporczywego zawijania każdego listka osobno. Gdy wykorzystamy foremkę do ciasta nie tylko zyskamy czas, ale po upieczeniu zyskamy piękną wytrawną babę, która atrakcyjnie prezentuje się na stole i łatwo można pokroić ją na wygodne porcje dla każdego.

Zobaczcie nasz przepis i krótkie wideo z Instagramowego profilu @yemekbilgisi, gdzie dokładnie widać proces przygotowania takiego przysmaku.

Przepis na babkę gołąbkową

Składniki:

  • około 10 liści białej kapusty,
  • 100 g suchego ryżu,
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz i ulubione zioła do smaku,
  • kawałek zimnego masła.

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, a liście kapusty parzymy, aby zmiękły i były elastyczne. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę z czosnkiem i mieszamy wszystko z mięsem oraz ugotowanym ryżem. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Formę na babkę smarujemy masłem i szczelnie wykładamy sparzonymi liśćmi kapusty. Dokładnie dociskamy kapustę do ścianek naczynia, a następnie wykładamy do środka połowę farszu. Na górze znów układamy liście kapusty, a na nich resztę nadzienia i przykrywamy całość końcówkami kapusty.

Tak przygotowane danie posypujemy wiórkami zimnego masła, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Babka gołąbkowa powinna piec się przez około 1,5 godziny, a po tym czasie należy wyjąć ją z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Gdy blacha wystygnie, przykrywamy ją dużym talerzem, a następnie ostrożnie przewracamy do góry dnem.  

Źródło: Instagram.com/yemekbilgisi/