Przepis na klasyczne gołąbki wymaga sporo pracy, gdyż najpierw musimy sparzyć kapustę, potem zawinąć farsz w jej liście, a na koniec wszystko ułożyć w garnku lub naczyniu żaroodpornym. Można jednak znacznie skrócić i uprościć cały ten proces, wybierając gołąbki po meksykańsku. Choć smakują bardzo podobnie, to robi się je o wiele łatwiej i szybciej.

Jak zrobić gołąbki meksykańskie?

Aby zrobić gołąbki po meksykańsku kapustę wystarczy drobno posiekać i wymieszać razem z resztą składników w jednej misce. Co ciekawe, w tym przepisie ryż miesza się z kaszą manną w proporcji pół na pół, dzięki czemu farsz lepiej się formuje, a po ugotowaniu jest delikatny w smaku. Takie gołąbki bez zawijania trzeba tylko uformować na kształt kotletów mielonych, przełożyć do garnka i zalać prostym sosem na bazie bulionu i przecieru pomidorowego. Zobaczcie dokładne proporcje składników i przetestujcie takie "oszukane gołąbki" zamiast klasycznych kapuścianych liści zawijanych z farszem.

Prosty przepis na gołąbki meksykańskie

Składniki:

  • 0,5 kg białej kapusty,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • po 6 łyżek suchego ryżu i kaszy manny,
  • 5 jajek,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia,
  • 2 l bulionu,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • 3-4 łyżki pikantnego ketchupu.

Przygotowanie:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy, cebulkę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie mieszamy poszatkowane warzywa z mięsem mielonym, jajkami oraz ryżem i kaszą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i formujemy z masy średniej wielkości kotlety. 

Tak przygotowane gołąbki meksykańskie obtaczamy w cienkiej warstwie bułki tartej i podsmażamy na oleju z każdej strony. W garnku zagotowujemy bulion wymieszany z koncentratem i ketchupem.

Gdy sos zacznie wrzeć, ostrożnie wkładamy do garnka wszystkie obsmażone gołąbki po meksykańsku, po czym przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy całość na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.