Szybka, prosta słodka przekąska, to to, co lubimy najbardziej. Bez odmierzania składników na ciasto, wyrabiania i długiego pieczenia. Dlatego tak bardzo lubimy przepisy z ciastem francuskim. Można je kupić gotowe w każdym większym sklepie, wystarczy rozwinąć, położyć ulubiony dodatek i zapiec. Zawsze wychodzi pysznie i nie ma mowy, żeby wyszedł zakalec.
Najczęściej z ciasta francuskiego robimy ślimaczki na słono i słodko, rolady, ciasteczka z dżemem i rogaliki.
Dlatego dziś proponujemy wam kolejną propozycję na wykorzystanie ciasta francuskiego. Tym razem farszem będzie twaróg. Ale żeby nie wypływał z rogalików, trzeba go odpowiednio przygotować. Do takich rogalików najlepiej wybrać twaróg klasyczny, nie z wiaderka. Będzie on bardziej zbity i nie wypłynie podczas pieczenia.
Ciasto francuskie można też przygotować samodzielnie w domu, ale to wyzwanie dla cierpliwych. Przepis znajdziecie tutaj ->>
Serowe rogaliki z ciasta francuskiego
Do ich przygotowania potrzebujecie:
- 1 opakowanie (400 g) ciasta francuskiego
- 460 g twarogu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
dodatkowo
- jajko - do posmarowania
- cukier puder do posypania
Zacznijcie od przygotowania masy serowej. Do miski włóżcie twaróg, dodajcie cukier, mąkę, cukier waniliowy i jajko. Wszystko dokładnie wymieszajcie, aż powstanie jednolita masa. Ciasto francuskie rozłóżcie na blacie i potnijcie w kwadraty o grubości 10 cm. Każdy kwadrat lekko rozwałkujcie, by powstały podłużne prostokąty, powinny się wydłużyć dwukrotnie. Na każdy pasek nałóżcie masę serową i równomiernie rozsmarujcie ale tak, by przy brzegach zostało wolne miejsce. Teraz zwińcie każdy pasek, tak jak zwija się roladę. Przekrójcie go na pół i układajcie na basze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy już wszystkie rogaliki będą ułożone, posmarujcie je po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Wstawcie do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Gotowe rogaliki wyjmijcie z piekarnika i oprószcie cukrem pudrem. Jeszcze ciepłe smakują doskonale.