Gotowe ciasto francuskie to genialna baza do wielu pysznych i szybkich przepisów. Możemy zawsze mieć je w zamrażarce, aby potem w razie potrzeby w 20 minut wyczarować z niego pyszne przekąski na słodko i słono. Poniższy przysmak jest jednak zdecydowanie najsmaczniejszym i jednym z najprostszych pomysłów na wykorzystanie ciasta francuskiego. Zobaczcie, jak go zrobić.

Co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko?

Z ciasta francuskiego możemy zrobić szybkie ciasteczka, paluchy czy tarty, ale jednym z najpyszniejszych pomysłów jest błyskawiczne ciasto francuskie z jabłkami, do którego nie potrzebujecie wielu składników, a zawsze udaje się perfekcyjnie. Wszystko, co musicie zrobić to uprażyć na patelni jabłka i zblendować na gładki mus, którym posmarujecie jeden płat ciasta, a wszystko przykryjecie drugim arkuszem. Resztę zrobi już za was piekarnik, a całość zwieńczy przepyszny i pięknie wyglądający lukier cynamonowy, który powstaje równie ekspresowo.

Prosty przepis na ciasto francuskie z jabłkami

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
  • 3 jabłka,
  • 1/3 szklanki cukru brązowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1 i 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej, 
  • 1 łyżka wody.

lukier cynamonowy:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2-3 łyżki mleka lub śmietanki kremówki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i prażymy na nim jabłka razem z sokiem z cytryny, cukrem brązowym i wszystkimi przyprawami. W miseczce mieszamy skrobię kukurydzianą z wodą i wlewamy do gorących jabłek na patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut, aż mieszanka zgęstnieje. Gotowe nadzienie lekko studzimy i blendujemy na gładki mus. 

Ciasto francuskie rozwijamy na płasko i smarujemy nadzieniem, zostawiając brzegi po około 1 cm z każdej strony. Następnie wszystkie te wolne brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem i przykrywamy całość drugim arkuszem ciasta francuskiego. Całość lekko dociskamy, aby brzegi dobrze się skleiły i smarujemy po wierzchu resztą rozmąconych jajek.

Tak przygotowana tarta francuska z jabłkami ląduje teraz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na około 20 minut. Gotowy wypiek odstawiamy do przestudzenia i robimy w międzyczasie lukier, mieszając z miseczce cukier puder z cynamonem, odrobiną soli i mlekiem lub śmietanką. Tak przygotowaną polewą pokrywamy wierzch wystudzonej tarty.

Ten szybki i prosty przepis na ciasto francuskie pochodzi z Instagramowego profilu @parsleyandicing. Zobaczcie krótkie wideo i dokładne proporcje poniżej.

Źródło: Instagram.com/parsleyandicing/