Najprostszy przepis na mizerię to tylko cienko pokrojone plasterki ogórka, śmietana lub jogurt naturalny i trochę soli. Często jednak dorzucamy do tego pachnący koperek lub szczypiorek, a niektórzy wkrajają też białą cebulę lub nieco delikatniejszą dymkę. Jeśli jednak akurat nie macie pod ręką tych składników, możecie zastąpić je innym, równie popularnym składnikiem z warzywniaka, który często zalega w lodówce.

Jak zrobić mizerię, żeby była jeszcze smaczniejsza?

Okazuje się, że tradycyjna mizeria smakuje jeszcze lepiej, gdy zamiast cebuli czy szczypiorku wkroimy do niej pora. Mało kto zna taką wersję kultowej ogórkowej surówki, ale zdecydowanie warto ją przetestować, bo to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Wszystko dlatego, że mizeria z porem zyskuje bardziej wyrazisty smak i jeszcze przyjemniejszy zapach. Co więcej, delikatne plasterki ogórka są dość miękkie, a dzięki jędrnym kawałeczkom pora surówka zyskuje ciekawszą strukturę i staje się przyjemnie chrupiąca.

Trzeba jednak pamiętać, że do tego przepisu używamy tylko białej części pora i ważne jest też, aby pokroić go w jak najcieńsze półplasterki. Duże i grube kawałki tego warzywa zdominują bowiem całą sałatkę, a tego przecież nie chcemy. Jeśli natomiast macie ochotę na jeszcze więcej wyrazistości, postawcie na charakterny sos, czyli mocniej doprawcie śmietanę.

mizeria z porem przepis

Źródło: AdobeStock

Jakie przyprawy dodać do mizerii?

Bazą do sosu na mizerię jest oczywiście śmietana lub jogurt naturalny. Większość osób po prostu miesza wybrany nabiał z solą i pieprzem, ale warto dodać do tego coś jeszcze. Wystarczy, że wlejemy odrobinę octu (najlepiej jabłkowego) oraz dorzucimy malutką szczyptę cukru, a mizeria momentalnie nabierze znacznie więcej charakteru. Dobrym pomysłem jest też dorzucenie do gotowej mieszanki niewielkiego ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę. Spróbujcie każdej z tych wersji, a gwarantujemy, że tak przygotowana mizeria zachwyci każdego i nawet zniknie z talerza szybciej niż podany do niej kotlet schabowy czy mielony. 

Przepis na mizerię z porem

Składniki:

  • 2 długie ogórki szklarniowe,
  • 1 biała część pora,
  • 5 łyżek śmietany 18%,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: mały ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pora przekrajamy na pół, dokładnie płuczemy pod wodą i również cienki kroimy w półplastry. W misce mieszamy śmietanę z octem, cukrem, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy warzywa z sosem i odkładamy gotową surówkę do lodówki. Mizeria z porem najlepiej smakuje po 1-2 godzinach chłodzenia, gdy porządnie przejdzie wszystkimi smakami.