Sezon ogórkowy w pełni. Obecnie na lokalnych rynkach i targach można wybierać spośród tych gruntowych, gdzie nieprzerwanie króluje ogórek śremski. Macie zapas ogórków na działce, a może szukacie innego sposobu na podanie mizerii? Ta bez dodatku jogurtu czy śmietany jest przepyszna. Wielu z was na pewno ma pewne opory, aby jej spróbować, ale zaręczamy, że będziecie żałować, że nie robiliście jej w ten sposób. To co? Przygotujcie świeże warzywa i do dzieła. Mizeria bez śmietany zaskoczy was pozytywnie.

Jak zrobić mizerię bez śmietany czy jogurtu?

Klasycznie do przygotowania mizerii przygotujcie sobie ulubioną miskę i ostry nożyk do warzyw, dzięki któremu praca zostanie wykonana znacznie szybciej.

Składniki:

  • 10 ogórków gruntowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka posiekanego koperku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • oliwa z oliwek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka nasion czarnuszki lub czarnego sezamu.

Przygotowanie:

  1. Ogórki gruntowe dokładnie umyjcie w misce z wodą.
  2. Następnie pozbądźcie się drobnych kolców.
  3. Obierzcie je ze skórki, lub pozostawcie, jeżeli lubicie, gdy mocniej chrupią.
  4. Doprawcie solą i pieprzem.
  5. Następnie wyciśnijcie czosnek i pokrójcie koperek.
  6. Wymieszajcie z resztą składników.\
  7. Wyciśnijcie sok z cytryny i doprawcie mizerię.
  8. Odstawcie na kilka minut, aby smaki mogły się wymieszać.
  9. Możecie odstawić ją także na kolejny dzień - będzie równie smaczna.
  10. Tak przygotowaną mizerię podajcie z ulubionymi kotletami mielonymi, bitkami, a nawet kotletami z kurczaka.

Czy ogórki gruntowe można mrozić?

Ogórki gruntowe można mrozić. Nie jest to zbyt często wybierana metoda przechowywania, jednak jest jak najbardziej możliwa. Jeżeli zależy wam na tym, aby nadal po odmrożeniu były chrupiące i pyszne, wystarczy podążać za naszymi poradami. Wybierzcie jędrne i suche ogórki gruntowe. Przemyjcie je w misce z wodą i pozbądźcie się drobnych kolców na końcówkach.

Następnie pokrójcie je w mniejsze plasterki. Jeżeli chcecie, możecie je również obrać ze skórki. Ułóżcie na tacy tak, aby żaden z plasterków nie stykał się ze sobą. Mroźcie przez kilka godzin. Po tym czasie przełóżcie plasterki do woreczka strunowego. Z każdą partią ogórków róbcie tak samo.