Mąka, masło i cukier - tak wygląda tradycyjny przepis na kruche ciasto, który znajdziemy w większości książek kucharskich i zeszytach z przepisami. Warto jednak nieco dopracować tę recepturę, stosując pewną niezawodną babciną zasadę. Dzięki niej, kruche rogaliki wyjdą idealnie chrupiące, a jednocześnie przyjemnie delikatne i rozpływające się w ustach. Poznajcie ten prosty myk, a staniecie się mistrzami domowych wypieków.
Jak zrobić kruche rogaliki? Metoda 1:1 to gwarancja sukcesu
Wiele naszych babć przygotowywało kruche rogaliki i zawsze smakowały one idealnie. W czym tkwił ich sekret? Kluczem jest tu metoda 1:1, czyli używanie równych gramatur mąki, masła i twarogu. Choć ten ostatni składnik może wydawać się nietypowy, to zdecydowanie warto go zastosować, bo właśnie dzięki niemu osiągniemy doskonałą konsystencję ciasta i przyjemnie delikatną strukturę gotowego wypieku. Jeśli więc planujecie przygotować dużą porcję słodkiej przekąski dla całej rodziny lub gości, weźcie po pół kilograma każdego z produktów i zaczynajcie.
Jakie można dać nadzienie do rogalików kruchych?
Gotowe kruche rogaliki smakują przepysznie same w sobie, oprószone jedynie cukrem pudrem, jednak wgryzając się w nie, miło będzie trafić na smakowite nadzienie. W tym celu można wykorzystać przeróżne produkty, takie jak:
- prażone jabłka,
- domowy dżem z pigwy,
- czekolada,
- konfitura z płatków róży,
- krem budyniowy,
- domowa nutella,
- masło orzechowe,
- powidła śliwkowe.
Jeśli nabraliście ochoty na którąś z powyższych propozycji, zobaczcie przepis na kruche rogaliki krok po kroku.
Prosty przepis na kruche rogaliki
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 0,5 kg masła,
- 0,5 kg twarogu.
Przygotowanie:
Schłodzone masło kroimy w kostkę, a twaróg dokładnie mielimy, najlepiej dwukrotnie. Wszystko wrzucamy do jednej miski i wyrabiamy na jednolitą masę, a następnie porcjami dosypujemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie wałkujemy schłodzone ciasto, a następnie wykrawamy z niego niewielkie trójkąty. Na podstawę każdego z nich nakładamy ulubione nadzienie, po czym zwijamy wszystko w rulonik, który sklejamy na końcach. Gotowe kruche rogaliki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Domowe rogaliki twarogowe pieczemy przez około 25 minut.