Wiele osób uważa, że przepis na ciasto parzone jest trudny, a jego przygotowanie często kończy się klapą, ale to wcale nie musi być prawda. Wystarczy tylko ściśle trzymać się metody 2:1 i pilnować odpowiedniej kolejności dodawania składników. Zobaczcie, jak zrobić ciasto ptysiowe według sprawdzonej receptury krok po rkoku, a wyjdzie wam idealne już za pierwszym razem.
Jak zrobić ciasto parzone? Zapamiętajcie zasadę 2:1
Przepis na ciasto ptysiowe składa się tylko z 4 składników, czyli wody, masła, mąki i jajek. Najpierw przygotowujemy w garnku gęstą, lepką mieszankę, gotując wodę z mlekiem i mąką. Potem lekko studzimy przygotowaną masę, miksujemy ją z całymi jajkami i ciasto parzone jest gotowe. Cały sekret tkwi tu jednak w odpowiednich proporcjach, dlatego zapamiętajcie, że stosunek wody do masła powinien wynosić 2:1, czyli na 250 ml płynu dodajemy 125 g tłuszczu. Do tego 4 jajka oraz 150 g mąki i mamy sprawdzoną recepturę, która zawsze się udaje.
Źródło: Getty/iStock
Sprawdzony przepis na ciasto parzone
Składniki:
- 4 jajka,
- 250 ml wody,
- 125 g masła,
- 150 g mąki pszennej.
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, a gdy zacznie wrzeć, dorzucamy do niej masło. Gdy całość się rozpuści, wsypujemy stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
- Tak przygotowaną gęstą masę podgrzewamy do momentu, aż stanie się szklista i przestanie przywierać do dna. Teraz zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy ciasto do lekkiego ostudzenia.
- Następnie do masy wbijamy jajka i miksujemy całość na gładkie ciasto parzone. Następnie przekładamy całość do rękawa cukierniczego (można też użyć woreczka strunowego i zrobić w nim niewielką dziurkę), a następnie wyciskamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, formując dowolny kształt.
- Uformowane ciasto parzone pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Potem już tylko studzimy wypiek i wypełniamy ulubionym nadzieniem. Świetnie sprawdzi się tu bita śmietana lub krem budyniowy.
Co można zrobić z ciasta parzonego?
Planujecie przygotować ciasto parzone, ale nie do końca macie pomysł, czym je wypełnić i w jakiej formie podać? Poniżej znajdziecie najpyszniejsze pomysły na genialne desery na bazie lekkiego ptysiowego ciasta:
- klasyczna karpatka lub lżejsza fit karpatka,
- chrupiący groszek ptysiowy,
- eleganckie eklery lub ptysie z budyniem,
- szybkie churros,
- delikatne pączki hiszpańskie.