Nazwa ta pochodzi z języka tureckiego, a dokładniej od słowa ajabsanda, które można przetłumaczyć jako „ty piękna”. Nie ma się co temu dziwić, bo kryjąca się pod nią potrawa zachwyca apetycznymi kolorami i lekkim, świeżym smakiem. Zobaczcie, czym jest gulasz ajapsandali i jak łatwo można zrobić ten przysmak we własnej kuchni.

Czym jest ajapsandali (adżapsandali)?

Ajapsandali to nic innego jak gruzińska jarska potrawa jednogarnkowa na bazie bakłażana. Oprócz niego, w garnku zwykle ląduje też papryka, cebula i dużo ziół, choć można spotkać też inne, nieco mniej tradycyjne wersje, na przykład z ziemniakami czy marchewką. Zarówno wyglądem, jak i konsystencją, ajapsandali nieco przypomina leczo czy ratatouille i tak jak one, najlepiej smakuje na drugi dzień. Można jeść je nie tylko na ciepło, ale i na zimno, na przykład z pieczywem lub jako dodatek do ryżu czy pieczonych mięs. 

Sam przepis jest banalnie prosty, bo potrzebujecie tylko ostrego noża, dużego garnka i trochę cierpliwości. Zobaczcie dokładne proporcje składników i koniecznie spróbujcie.

Przepis na Ajapsandali

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 2 papryki (najlepiej różnokolorowe),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duży pomidor,
  • po pęczku świeżej kolendry i bazylii,
  • płatki chili,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Bakłażany dokładnie myjemy (nie obieramy), a następnie kroimy w małą kostkę. Tak przygotowane kawałki posypujemy solą i odstawiamy na sicie na około 30 minut, aby puściły nadmiar wody. 

W międzyczasie nacinamy na krzyż pomidora i zalewamy go wrzątkiem na minutę, a potem przelewamy zimną wodą i obieramy zdejmujemy skórkę. Teraz wystarczy odciąć szypułkę i pokroić go w podobne kawałki jak bakłażana. Paprykę natomiast dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski. Cebulkę i czosnek obieramy, a zioła myjemy i wszystko drobno siekamy.

Bakłażana dokładnie odciskamy i przesmażamy na 4 łyżkach oleju aż będzie złocisty. Następnie dodajemy cebulkę i paprykę i dusimy wszystko razem na średniej mocy palnika przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. 

Po tym czasie dodajemy pomidora i podsmażamy całość przez około 5 minut. Na koniec dorzucamy drobno posiekany czosnek oraz zioła i przyprawy. 

Źródło: rozagotuje.pl