Nazwa ta pochodzi z języka tureckiego, a dokładniej od słowa ajabsanda, które można przetłumaczyć jako „ty piękna”. Nie ma się co temu dziwić, bo kryjąca się pod nią potrawa zachwyca apetycznymi kolorami i lekkim, świeżym smakiem. Zobaczcie, czym jest gulasz ajapsandali i jak łatwo można zrobić ten przysmak we własnej kuchni.
Czym jest ajapsandali (adżapsandali)?
Ajapsandali to nic innego jak gruzińska jarska potrawa jednogarnkowa na bazie bakłażana. Oprócz niego, w garnku zwykle ląduje też papryka, cebula i dużo ziół, choć można spotkać też inne, nieco mniej tradycyjne wersje, na przykład z ziemniakami czy marchewką. Zarówno wyglądem, jak i konsystencją, ajapsandali nieco przypomina leczo czy ratatouille i tak jak one, najlepiej smakuje na drugi dzień. Można jeść je nie tylko na ciepło, ale i na zimno, na przykład z pieczywem lub jako dodatek do ryżu czy pieczonych mięs.
Sam przepis jest banalnie prosty, bo potrzebujecie tylko ostrego noża, dużego garnka i trochę cierpliwości. Zobaczcie dokładne proporcje składników i koniecznie spróbujcie.
Przepis na Ajapsandali
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 2 papryki (najlepiej różnokolorowe),
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duży pomidor,
- po pęczku świeżej kolendry i bazylii,
- płatki chili,
- sól,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Bakłażany dokładnie myjemy (nie obieramy), a następnie kroimy w małą kostkę. Tak przygotowane kawałki posypujemy solą i odstawiamy na sicie na około 30 minut, aby puściły nadmiar wody.
W międzyczasie nacinamy na krzyż pomidora i zalewamy go wrzątkiem na minutę, a potem przelewamy zimną wodą i obieramy zdejmujemy skórkę. Teraz wystarczy odciąć szypułkę i pokroić go w podobne kawałki jak bakłażana. Paprykę natomiast dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski. Cebulkę i czosnek obieramy, a zioła myjemy i wszystko drobno siekamy.
Bakłażana dokładnie odciskamy i przesmażamy na 4 łyżkach oleju aż będzie złocisty. Następnie dodajemy cebulkę i paprykę i dusimy wszystko razem na średniej mocy palnika przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodajemy pomidora i podsmażamy całość przez około 5 minut. Na koniec dorzucamy drobno posiekany czosnek oraz zioła i przyprawy.
Źródło: rozagotuje.pl