Dobry, gęsty i aromatyczny gulasz to prawdziwy przysmak, którym nie pogardzi żaden mięsożerca, ale następnym razem możecie spróbować go zrobić nieco inaczej. Gdy dodacie do mięsa parę nietypowych dodatków, powstanie jeszcze bardziej wyraziste i pełne smaków danie o zagadkowej nazwie sancocho. Poznajcie ten przysmak i nie zapomnijcie o 1 bardzo ważnym dodatku.

Sancocho - z czym to się je?

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się pochodząca z kuchni hiszpańskiej zupa, która jest tak gęsta i sycąca, że przypomina gulasz. Zazwyczaj serwowana jest tam na specjalne okazje i można się nawet spotkać z opinią, że jest ona dla Kolumbijczyków tym, czym dla nas tradycyjna grochówka wojskowa. Smaku tych dwóch dań nie sposób jednak ze sobą porównywać, bo w sancocho znajdziemy mnóstwo wyjątkowych składników, jakie zupełnie nie kojarzą się nam z zupą czy gulaszem. Szczególnym zdziwieniem może być 1 dodatek.

Jak zrobić sancocho - dorzućcie do garnka 1 nietypowy składnik

Sancocho składa się z kilku rodzajów mięs i mnóstwa kolorowych warzyw, wśród których wymienić można na przykład bataty czy kukurydzę. Czasem pojawia się tam również papryka, dynia lub maniok, jednak obowiązkowym składnikiem zawsze jest zielony banan. Choć nam ten składnik kojarzy się raczej deserowo, to okazuje się, że warto dorzucić go i do garnka z zupą czy gulaszem, bo genialnie tam pasuje. Nie jest to jednak koniec listy składników, gdyż gotowe sancocho podaje się zwykle z białym ryżem i świeżym awokado

Przepis na gulasz Sancocho De Dominicana

Składniki:

  • 1 niewielki cały kurczak,
  • 2 kotlety wieprzowe,
  • 350 g dyni,
  • 1 kolba kukurydzy,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 zielona papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 g ryżu,
  • 1 batat,
  • 1 ziemniak,
  • 1 awokado,
  • 500 g manioku,
  • 1 zielony banan,
  • świeża kolendra i natka pietruszki,
  • pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Przygotowanie:

Kurczaka i wieprzowinę kroimy i podsmażamy na oleju, po czym zdejmujemy z patelni. Następnie wrzucamy tam drobno posiekaną cebulę oraz połowę czosnku i przesmażamy je z dodatkiem pieprzu. Gdy warzywa się zarumienią, dorzucamy do nich obranego i pokrojonego batata, ziemniaka, dynię oraz banana. Wszystko gotujemy razem aż zmięknie, a pod koniec dorzucamy kolbę kukurydzy i posiekaną świeżą kolendrę. 

Do tak przygotowanej warzywnej bazy dodajemy wcześniej podsmażone mięso i zalewamy wszystko wodą i gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie dorzucamy resztę pokrojonego czosnku, wsypujemy ryż, dolewamy jeszcze trochę wody i gotujemy całość dalej, aż ziarenka zmiękną. Na koniec doprawiamy sancocho do smaku i podajemy z plasterkami świeżego akowado.

Żródło: hiszpanskaksiazka.pl