Drożdżówki, szarlotka, sernik czy jagodzianki - co łączy wszystkie te pyszności? Wspólnym elementem, łączącym każdy z tych smakołyków jest oczywiście kruszonka. To właśnie ona podbija smak każdego wypieku i podnosi go na jeszcze wyższy poziom. Nie zawsze jednak wychodzi równie samo pyszna, dlatego warto trzymać się proporcji i dodać 1 extra składnik, a tak przygotowana chrupiąca posypka podbije serce każdego łasucha.

Z czego można zrobić kruszonkę?

Klasyczny przepis na kruszonkę to po prostu masło, mąka i cukier w równych proporcjach. Mało kto jednak wie, że aby jeszcze bardziej urozmaicić jej smak i podkręcić chrupkość, warto dorzucić dodatkowo wiórki kokosowe. Ten tani składnik znajdziemy w każdym sklepie, ale mało kto łączy go z kruszonką. Tymczasem okazuje się, że zarówno struktura, jak i smak kokosowych wiórków genialnie pasuje do maślanej posypki i zamienia ją w coś niezapomnianego dla podniebienia. Zobaczcie, jak prosta w wykonaniu jest kruszonka kokosowa, a będziecie dodawali ją do każdego ciasta.

Jak zrobić kruszonkę kokosową?

To banalnie proste, gdyż wystarczy połączyć w jednej misce 1 szklankę mąki, pół szklanki wiórek kokosowych, pół szklanki cukru, 100 g zimnego masła i malutką szczyptę soli. Tak przygotowaną kruszonkę kokosową chłodzimy przez kilka godzin lub wstawiamy na 40 minut do zamrażarki. Po tym czasie kruszymy ciasto w dłoniach lub ścieramy je na tarce wprost na ciasto lub ulubione owoce i zapiekamy w 180 stopniach aż stanie się złocista i chrupiąca.

Kruszonka kokosowa - do czego ją dodawać?

Tak przygotowana kruszonka kokosowa świetnie sprawdzi się do niemal wszystkich wypieków na słodko, takich jak:

Jeśli jednak nie macie zbyt wiele czasu, przygotujcie proste owoce pod kruszonką. Najlepiej zrobić od razu większy zapas kokosowej kruszonki i włożyć ją do zamrażarki. Dzięki temu, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, wystarczy, że weźmiemy garść ulubionych sezonowych owoców, wyciągniemy zamrożone ciasto i zetrzemy je na tarce, a po 20 minutach w piekarniku otrzymamy obłędny deser.