Drożdżówka, sernik, a może szarlotka? Niezależnie od tego, jakie ciasto pieczecie, każde staje się z miejsca 10x pyszniejsze po posypaniu go chrupiącą kruszonką. Choć przepis na ciasto kruche jest banalnie prosty, warto wzbogacić podstawowy skład pewnym dodatkowym produktem, a efekt zachwyci wszystkich. Wystarczy 1 garść popularnych drobinek, a chrupka skorupka na cieście oczaruje każdego łasucha.
Jak zrobić chrupiącą kruszonkę?
Aby domowa kruszonka chrupała jeszcze bardziej, smakowała intensywniej i obłędnie pachniała, wystarczy dodać do mąki, masła i cukru garść płatków migdałowych. Ten niepozorny dodatek delikatnie zarumieni i upraży się podczas pieczenia, dzięki czemu wypiek od razu nabierze piękniejszego wyglądu i znacznie mocniejszego aromatu oraz smaku. Liczą się jednak odpowiednie proporcje, dlatego warto trzymać się ściśle dokładnej ilości każdego ze składników.
Użyjcie kruszonki do ciast, które upieczecie w tych formach:
Kruszonka migdałowa - do czego pasuje?
Kruszonka z migdałów będzie pasowała do niemal wszystkich słodkich wypieków, jednak szczególnie dobrze komponuje się z ciastem gruszkowym oraz wiśniowym. Oba te owoce genialnie smakują z migdałową nutą, dlatego aż proszą się o takie wykończenie na wierzchu. Innym sprawdzonym pomysłem na wykorzystanie są wszelkiego rodzaju słodkie bułki, takie jak jagodzianki, cynamonki czy drożdżówki z serem. One też będą dużo smaczniejsze i bardziej apetyczne, gdy znajdzie się na nich kruszonka migdałowa.
Kruszonka migdałowa - prosty przepis
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 kostka masła
- pół szklanki płatków migdałów
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i lekko studzimy. W tym czasie mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z cukrem i lekko rozdrobnionymi płatkami migdałów. Suche składniki mieszamy z płynnym masłem i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji mokrego piachu. Gotowa kruszonka orzechowa powinna wylądować na 20 minut w lodówce. Dopiero po schłodzeniu pieczemy ją na wierzchu ulubionego ciasta lub świeżych owoców.