Kiedy przychodzi wam ochota na szybkie ciasto ze śliwkami, nie kombinujcie ze skomplikowanymi wypiekami z bezą, kremem czy budyniem. Weźcie tylko kilka najprostszych składników, a w dosłownie kilka minut przygotujcie z nich idealną masę do wypieku. Trzymajcie się jednak proporcji, bo inaczej wszystko pójdzie na marne. Zapamiętajcie stosunek 3:2, a wtedy ciasto ze śliwkami i kruszonką uda się za każdym razem.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami w najprostszy sposób?

W każdym domu jest ulubiony przepis na ciasto ze śliwkami. Jedni lubią te drożdżowe, inni wybierają kruchy spód, a niektórzy lekką, jogurtową masę. Jeśli jednak nie macie zbyt wielkiego cukierniczego doświadczenia i boicie się, że wypiek wam nie wyjdzie, koniecznie postawcie na ten przepis, a się nie zawiedziecie. Proste i szybkie ciasto ze śliwkami pod kruszonką to deser, który zawsze się udaje i nie tylko pysznie smakuje, ale też genialnie wygląda, dlatego świetnie sprawdza się na wszystkie okazje. Wystarczy tylko szybko zmiksować masło z jajkami i cukrem, a następnie podzielić powstałą masę na 2 części i jedną ułożyć pod śliwkami, a drugą na nich.

Liczą się jednak odpowiednie proporcje, bo to właśnie one gwarantują idealną kruchość i chrupkość. Pamiętajmy więc, że idealne ciasto kruche przygotowuje się w stosunku 3:2:1, czyli 300 g mąki na 200 g masła i 100 g cukru. Do tego można dodać 1 żółtko dla łatwiejszego zagniatania oraz cukier wanilinowy i sól dla lepszego smaku. Jedynym składnikiem, którego ilość możecie modyfikować jest cukier, jednak stosunek mąki i masła zawsze powinien wynosić 3:2. Tak przygotowane ciasto kruche wspaniale nadaje się zarówno na spód, jak i kruszonkę, dlatego najlepiej przygotować podwójną porcję i podzielić ją na 2 części.

Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • 600 g śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

1. Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Następnie zabieramy się za dokładne umycie i wydrążenie śliwek. Połówki owoców przekładamy do miski i równomiernie pokrywamy mąką ziemniaczaną.

2. Teraz przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Suche składniki mieszamy, a następnie dodajemy żółtko i ścieramy na tarce zimne masło. Wszystko szybko wyrabiamy mikserem i dzielimy na 2 równe części. 

3. Pierwszą połowę ciasta rozkładamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie układamy na tym połówki śliwek (skórką do dołu), a na górze rozdrabniamy w palcach kruszonkę.

4. Gotowe ciasto ze śliwkami i kruszonką wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przed krojeniem posypujemy całość po wierzchu cukrem pudrem.