Ten włoski serek to jedno z moich ostatnich odkryć kulinarnych. Wiedziałam oczywiście, że nadaje się ono do mnóstwa deserów: w tym do tiramisu. Zdarzało mi się robić też tort z mascarpone czy też dodawać je do masy na sernik, panna cottę czy do babki, a także do ciasta marchewkowego. Puszysty krem na wierzchu jest w nim niezbędny. Mascarpone od jakiegoś czasu używam jednak również do dań obiadowych. Nie tylko dla smaku.
Do czego i jak wykorzystuję mascarpone?
Mascarpone jest jednym z najtłustszych (ok. 40% tłuszczu), a jednocześnie najłagodniejszych i najbardziej kremowych, śmietankowych serków. Ze względu na kaloryczność, dodaję je głównie wtedy, kiedy chcę ugotować coś specjalnego.
Od czasu do czasu zabielam nim zupę pomidorową z makaronem, szczególnie jeśli robię ją na przecierze pomidorowym lub na pomidorach z puszki (po sezonie na świeże pomidory). Mascarpone, podobnie jak odrobina cukru, pomaga złagodzić smak zbyt kwaśnej pomidorówki i zbalansować smaki. Serek w niewielkiej ilości dodaję też do innych zup-krem, np. zupy porowej z grzankami, czosnkowej, brokułowej lub do kremu z białych warzyw, zamiast serka topionego.
Mascarpone po doprawieniu cukrem waniliowym i skórką pomarańczową będzie też znakomitym farszem, a także bazą do ciasta naleśnikowego. Aby zrobić ciasto na naleśniki bez mąki, wystarczy zmiksować zawartość 1 kubeczka z 7-8 jajkami ubitymi wcześniej na puszystą masę i masłem. Moim ulubionym ostatnio przepisem jest jednak uniwersalny sos z serkiem mascarpone. Wychodzi wspaniale kremowy bez żadnej mąki ani zasmażki.
Sos z serka mascarpone - wspaniały na ciepło i na zimno
Na ciepło stosuję go do makaronów, ryżu, ryb i mięsa, a także do kotletów warzywnych i pieczonych czy też duszonych warzyw. Jest rewelacyjny np. z gotowanym kalafiorem podawanym z bułką tartą i jajkiem sadzonym, na typowy wiosenny obiad. W podobny sposób podać możecie też szparagi z patelni lub fasolkę szparagową z wody. Będzie doskonały również do zapiekanek, np. do zapiekanki pasterskiej, zapiekanki rybnej z dorszem lub do zapiekanych naleśników z kurczakiem czy lasagne, zamiast typowego sosu pomidorowego.
Sos nadaje się również do jedzenia na zimno - do sałatek i surówek, np. do wiosennej sałatki ziemniaczanej z rzodkiewką czy też do sałaty masłowej z pomidorem i cebulą (zamiast tradycyjnej śmietany). Jest doskonały do wszystkiego z wyjątkiem deserów.
Sos z serka mascarpone do wszystkiego - przepis
Składniki:
- 250 g serka mascarpone w temp. pokojowej
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża szalotka
- 1/2 posiekanej papryczki chili bez nasion
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Opcjonalnie, do wersji na ciepło: 1 pęczek natki pietruszki (wyłącznie liści).
Przygotowanie:
Posiekajcie drobno szalotkę i nieco grubiej czosnek.
Rozgrzejcie na patelni lub w rondelku masło, dodajcie szalotkę i chili. Smażcie przez chwilę, aż cebulka się zeszkli na średnim ogniu. Zmniejszcie ogień i dodajcie czosnek. Przesmażcie przez ok. 1 minutę, mieszając, aż czosnek zacznie pachnieć.
Wlejcie na patelnię wino i sok z cytryny, zwiększcie nieco ogień i redukujcie przez ok. 4 minuty.
Dodajcie serek, wymieszajcie, zagotujcie.
Doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Opcjonalnie, dodajcie też natkę pietruszki, wymieszajcie i zestawcie z ognia.