Przepadacie za knedlami ze śliwkami? To proste danie obiadowe, które wymaga trochę pracy, dlatego raczej rzadko się je przyrządza. Jednak, korzystając z sezonu na śliwki, warto podjąć ten wysiłek i zrobić smaczne, słodziutkie i mega owocowe knedle na obiad. Wykorzystajcie w tym celu przepis siostry Anastazji - nie ma tutaj miejsca na kombinacje i udziwnienia. To klasyczna receptura na knedle ze śliwkami, jakie jada się w wielu polskich domach. Przyda się zarówno nowicjuszom, którzy jeszcze nigdy nie robili knedli, jak i bardziej doświadczonym, którzy mogli zapomnieć, jak przyrządzić to danie. Knedle ze śliwkami będą pyszne od razu po wyjęciu z garnka albo dodatkowo polane śmietaną z cukrem i cynamonem.
Przepis na knedle ze śliwkami wg siostry Anastazji
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 kg śliwek
- 650 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- pół łyżki soli
- 4 jajka
Przygotowanie:
Obierzcie śliwki, przekrójcie na połówki i usuńcie z nich pestki. Z kolei obrane ziemniaki włóżcie do garnka z osoloną wodą i gotujcie do miękkości. Po ugotowaniu, odcedźcie ziemniaki i poczekajcie, aż ostygną.
Następnie przeciśnijcie ziemniaki przez praskę. Można użyć też innego narzędzia - ważne, by masa była gładka, bez grudek.
Do ziemniaków dodajcie później mąkę ziemniaczaną, masło, jajka oraz sól. Wymieszajcie i wyróbcie ciasto.
Oderwijcie kawałek ciasta, rozpłaszczcie w dłoni i połóżcie na środku śliwkę. Zlepcie w kształt kuli. Powtórzcie cały proces aż do zużycia owoców.
W dużym garnku zagotujcie wodę. Partiami wsypujcie knedle i gotujcie je po ok. 3 minuty od momentu, gdy wypłyną na wierzch. Smacznego!
Jak wykorzystać śliwki w kuchni?
Póki świeże śliwki są jeszcze w sklepach, wykorzystajcie je do zrobienia czegoś smacznego. Poniżej zebraliśmy dla was kilka inspiracji na różne pyszności ze śliwek:
- Śliwki w syropie
- Śliwki w cieście
- Biszkopt ze śliwkami
- Nutella ze śliwek
- Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
- Biodrówka duszona ze śliwkami
- Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą