Przepis na gołąbki jest dość pracochłonny, bo najpierw musimy sparzyć kapuściane liście, a następnie zawijać każdy z nich z farszem. Podobny smak można jednak uzyskać znacznie łatwiej i szybciej. Wystarczy podać kapustę w nieco inny sposób niż zazwyczaj i połączyć ją z piersią kurczaka. Zobaczcie, jakie to proste. 

Co zrobić z kapusty oprócz gołąbków?

Aby zrobić szybki, smaczny i efektowny obiad, zamiast zwijać gołąbki lepiej pokroić kapustę w plastry, a następnie ułożyć na niej siekanego kurczaka i zapiec całość. Tak przygotowany siekany kurczak na kapuście będzie przygotowany dosłownie w 15 minut, a całą resztę zrobi już za nas piekarnik.

Warto jednak pamiętać o odpowiednim doprawieniu drobiu, aby po zapieczeniu miał wyrazisty smak i aromat. W tym celu do siekanego kurczaka dodajemy trochę musztardy, jogurtu naturalnego, posiekaną cebulkę z czosnkiem i ulubione przyprawy. Taki farsz po prostu układamy na kapuścianych krążkach i dodatkowo posypujemy tartym serem. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie tego pysznego i banalnie prostego dania. 

Siekany kurczak na kapuście - przepis

Składniki:

  • 1 niewielka główka białej kapusty,
  • 3 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 mała cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 200 g tartego żółtego sera,
  • po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki mielonej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka siekamy i mieszamy z jogurtem, musztardą oraz wszystkimi przyprawami. Cebulkę i czosnek obieramy, drobno siekamy i również dorzucamy do kurczaka. Całość łączymy raz jeszcze i odstawiamy do lodówki.

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, a następnie kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Tak przygotowane krążki spinamy z boku wykałaczką, aby się nie rozsypywały, a następnie przekładamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie na każdy plaster kapusty nakładamy mięsne nadzienie i posypujemy po wierzchu tartym serem. 

Tak przygotowanego kurczaka na kapuście pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. 
Końcowy efekt pieczenia.