Włochy na talerzu

Włochy słyną z doskonałej kuchni. Tamtejsze potrawy lokalne znalazły swoich miłośników na całym świecie, a obecnie kuchnia włoska jest jedną z najbardziej popularnych w Europie. Oprócz pizzy, której nikomu już chyba nie trzeba przedstawiać, podstawą tradycyjnej kuchni włoskiej jest również makaron spaghetti. Wystarczy dodać do niego zaledwie kilka składników, by z łatwością wyczarować danie, dzięki któremu na chwilę przeniesiesz się do słonecznej Italii. Włoska kuchnia jest prosta, dlatego też jej przepisy często zawierają jedynie kilka składników. Do takich klasyków należą m.in. spaghetti aglio olio lub cacio e pepe, w którego skład wchodzą jedynie makaron spaghetti, pieprz oraz ser pecorino. Przepis ten mimo swojej prostoty, uznawany jest za prawdziwy przysmak włoski. Takim daniem jest również carbonara. Niewiele osób wie, że w jej tradycyjnej wersji nie występuje śmietana, a składniki wchodzące w skład sosu to jajka, pieprz, podgardle i ser. Niezależnie od tego, którą potrawę włoskiej kuchni wybierzesz, z łatwością możesz przygotować sobie swoje własne Włochy na talerzu. 

Włochy – temat do rozmów

Nic tak nie pobudza wyobraźni jak dobra lektura. Książką, która z pewnością pozwoli Ci choć na chwilę przenieść się do Włoch, jest wyjątkowy przewodnik Eleny Kostioukovitch pt. „Sekrety włoskiej kuchni” w tłumaczeniu Jana Jackowicza, wydany przez wydawnictwo Albatros. Niech ten tytuł Cię nie zmyli, bowiem nie jest to książka typowo kucharska. Znajdziesz w niej ciekawe, często zaskakujące informacje o Włoszech oraz piękne fotografie. Autorka książki zabierze Cię w podróż po dziewiętnastu regionach Włoch, przybliżając ich kulturę, obyczaje oraz kulinarne specjalności. Dzięki tej lekturze lepiej poznasz historię tego kraju, a także tajniki szczęścia i miłości jego mieszkańców. Dowiesz się także, dlaczego kuchnia włoska traktowana jest jak rodzaj sztuki. „Sekrety włoskiej kuchni” to pełna humoru i ciekawych anegdot opowieść, od której trudno się oderwać!

Włoskie nuty

Nie od dziś wiadomo, że Włosi to jeden z najbardziej towarzyskich i radosnych narodów. Wybierając się do Włoch, natrafisz na zaludnione uliczki, pełne uśmiechniętych i rozgadanych mieszkańców. Cały ten obrazek dopełniać będą dźwięki muzyki dobiegające z pobliskich kawiarenek i restauracji. Jeśli nie masz możliwości przeżycia tego na żywo, to rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w płytę z włoskimi przebojami. Artystów, którzy pozwolą Ci przenieść się do włoskiej krainy jest wielu, jednak nie sposób nie wspomnieć tu o Luciano Pavarottim, który uznawany jest za jednego z najwybitniejszych śpiewaków XX wieku. Utwór „Nessun dorma” sprawi, że na kilka minut zapomnisz o otaczającym Cię świecie i przeniesiesz się do włoskiej opery. Do takich artystów należy również Al Bano. Swoim duetem z Rominą Power w utworze „Felicita” odniósł międzynarodowy sukces. Włoska muzyka bez dwóch zdań pomoże Ci poczuć tamtejszy klimat. 

Zobacz także:  przepis na spaghetti napoli 

Włochy na ekranie

Włoskie kino doczekało się wielu dzieł, które każdy miłośnik tego kraju powinien znać. Chcąc poczuć klimat Włoch, wystarczy włączyć jeden z klasyków tamtejszego kina, by z łatwością przenieść się na półwysep Apeniński. Do sztandarowych dzieł włoskich należą m.in. takie filmy jak: „Paisa”, „Złodzieje rowerów”, „Słodkie Życie” czy „Życie jest piękne”. Wiele z nich porusza tematykę wojenną, a przy tym wzrusza do łez. Są to wiekowe dzieła, które świetnie oddają klimat Włoch i kulturę tam panującą. Jednak włoskie kino cały czas utrzymuje wysoki poziom i nadal możemy cieszyć się wspaniałymi tytułami, wychodzącymi spod ręki włoskich reżyserów. Takim przykładem jest „Wielkie Piękno” w reżyserii równie wielkiego Paolo Sorrentino, bez którego włoskie kino byłoby niekompletne. Film ten otrzymał Oscara za najlepszy film nieanglojęzyczny, dlatego też naprawdę jest wart obejrzenia! 

Włochy na słodkie pokuszenie

Jeśli pragniesz w szybkim tempie poczuć się jak na wakacjach we Włoszech, to mamy na to sposób. Tiramisu to klasyczny deser kuchni włoskiej, który przygotujesz szybko i bez zbędnego wysiłku. Zanurzone w kawie biszkopty z dodatkiem serka mascarpone i czekolady to przepis, bez którego nie byłoby mowy o słodkiej części kuchni włoskiej. W Polsce przysmak ten traktowany jest jako deser. Z kolei Włosi jedzą go bardzo często w formie drugiego śniadania, zwłaszcza w upalne dni, gdyż ciasto to należy przed zjedzeniem dobrze schłodzić. Za stolicę Tiramisu uznaje się Wenecję, choć w każdym regionie Włoch, znajdziemy lokalną odmianę tego deseru. 

I co najważniejsze, ten deser, jak i włoskie piosenki, filmy czy makarony, to idealne dopełnienie dla zestawu miłośników słonecznych Włoszech i towarzystwo do lektury książki „Sekrety kuchni włoskiej” – obowiązkowej pozycji w biblioteczce fanów Italii.