Anna Galuhn

Zupa z sałaty

Ocena:

4.5 (192)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa z sałaty to niecodzienny pomysł na potrawę z zielonych liści. Jest smaczna i lekka, wobec czego idealnie sprawdza się jako danie na lato. Sałata masłowa na ciepło w smaku przypomina szczaw lub szpinak – nic więc dziwnego, że tak dobrze komponuje się ze śmietaną. Gotujemy ją krótko, aby zachować jak największą ilość składników odżywczych. Zupę sałatową podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Składniki:

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • masło klarowane  15 g

  • bulion drobiowy  1.5 l

  • sałata masłowa  1 szt.

  • śmietana 18%  50 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  2 g

  • jajka  4 szt.

Zupa z sałaty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebulę i czosnek: obieramy z łupin i siekamy w drobną kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło klarowane i podsmażamy na nim posiekane dodatki.

  • Krok 2:

    Gotowanie zupy: zeszkloną cebulę i czosnek zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.

  • Krok 3:

    Sałatę: dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i siekamy drobno nożem ceramicznym lub plastikowym. Dodajemy do wrzącej zupy. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 5 min.

  • Krok 4:

    Zabielanie zupy: w osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z 50 ml gorącego wywaru. Zahartowaną śmietanę przelewamy do zupy. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Krok 5:

    Jajka: gotujemy na twardo w osobnym garnku – przez 8 min od momentu wrzenia. Następnie odlewamy gorącą wodę, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy na połówki lub w ćwiartki.

  • Krok 6:

    Zupa z sałaty jest gotowa: przelewamy ją do miseczek i podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Możemy dodatkowo posypać świeżymi ziołami – koperkiem, tymiankiem lub natką pietruszki.

Porady

  • Sałaty nie kroimy stalowym nożem, ponieważ w wyniku zachodzącej reakcji chemicznej może zrobić się gorzka. Jeśli nie mamy w kuchni noża ceramicznego lub plastikowego, możemy ją porwać na drobne kawałki.
  • W wersji wegetariańskiej rosół drobiowy zastępujemy bulionem warzywnym, który najlepiej smakuje przygotowany samodzielnie z dobrej jakości włoszczyzny.
  • Zamiast sałaty masłowej możemy dodać lodową lub rzymską. Sprawdzi się także miks tych sałat.
  • Zupę z sałaty można zmiksować blenderem na gładki krem, który podajemy z grzankami ziołowymi lub chrupiącym bekonem. Warto wtedy dodać do niej ziemniaki, które zadbają o gęstszą konsystencję.
  • W wersji light zamiast śmietany dodajemy jogurt naturalny.
  • W wariancie wegańskim zupę przygotowujemy na bulionie warzywnym z jogurtem sojowym lub mlekiem kokosowym.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dodatki do zupy z sałaty

Przepis na zupę z sałaty możemy wzbogacić o składniki, które sprawią, że danie będzie bardziej sycące. Dodajemy je do bulionu na etapie gotowania lub podajemy z gotową potrawą. Do zupy z sałaty możemy dodać:

  • ziemniaki – myjemy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy na zeszkloną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy, zanim dodamy bulion,
  • cukinię – ją również dodajemy na etapie podsmażania warzyw. Wystarczy ją umyć i pokroić w kostkę – nie trzeba obierać ze skórki,
  • serek topiony – dodajemy zamiast śmietany do gorącego bulionu. Gotujemy i mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji,
  • bekon – boczek parzony kroimy w kostkę lub plastry i smażymy na suchej patelni o nieprzywieralnej powłoce. Możemy go także upiec w piekarniku lub na grillu. Kładziemy na wierzch gotowej zupy sałatowej, podanej w miseczkach.

Góralska zupa z sałaty

Na Podhalu zupa z sałaty znana jest jako sałaciorka. Tradycyjnie przygotowywana jest na bulionie mięsnym z wędzonym boczkiem. Zabielana jest jogurtem i kefirem, który odpowiada za kwaśny smak.

Sałatę gotujemy osobno i blendujemy na gładką masę. Zieloną mieszankę dodajemy do bulionu z boczkiem i warzywami pokrojonymi w kostkę – marchewką i ziemniakami.

Sałata na ciepło – nie tylko w zupie

Okazuje się, że gotowanie czy smażenie sałaty może pozytywnie wpłynąć na jej smak. Nabiera dymnych aromatów, które świetnie komponują się z innymi warzywami lub mięsem. Zupa sałatowa to tylko jeden z wielu przykładów. Poniżej lista innych potraw z gotowaną lub smażoną sałatą:

  • smażona sałata rzymska – świetnie smakuje z czosnkiem, suszonymi pomidorami i oliwą z oliwek. Do smażenia sprawdzi się także cykoria lub radicchio,
  • duszona sałata z koperkiem – sałatkę masłową możemy przygotować w taki sam sposób jak młodą kapustę,
  • gołąbki z sałaty lodowej lub rzymskiej – mięsny lub warzywny farsz zawijamy w sparzone liście sałaty,
  • sałata z czosnkiem i śmietaną – w tej wersji smażymy ją tak jak szpinak, czyli z cebulą i czosnkiem. Gdy zmięknie, dodajemy śmietanę i opcjonalnie ser gorgonzolę lub lazur.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne