Wątróbka w sosie

Puściutki garnek po obiadku gwarantowany!!!

Dodany przez: lenuta

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 3 głosów)

Składniki

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • troszke maki do posypania wątróbki
  • 1 łyżka maki
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • zoele angielskie
  • liść laurowy
  • kostka rosołowa
  • pieprz czarny
  • maggi

Przygotowanie

  1. Wątróbkę opłukać na sitku. Gdy obcieknie układamy na rozgrzanej patelni.
  2. Wczrśniej rozpuszczamy na niej tłuszcz. Smazymy 5 minut obracając.
  3. Wkrajamy cebulkę, czosnek. Solimy, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
  4. Smażymy ok. 10 minut. Następnie posypujemy maką, mieszamy.
  5. Wszystko przekładamy go garnka. Patelnię po smżeniu polewamy wodą i wlewamy ją do wątróbki.
  6. ( wtedy jest bardzo aromatyczny smak sosu).
  7. Dodajemy kostkę rosołową i dusimy 10 minut.
  8. Mąkę ze śmietana i odrobinka soli mieszamy i wlewamy do gotującej się już wątróbki.
  9. Wlewamy maggi, doprawiamy wg własnego gustu.
  10. Wątróbka pasuje nietylko do ziemniaków, dodatkiem mągą być kopytka, kluski śląskie,
  11. makaron, ryż, frytki.
  12. PALCE  LIZAĆ!!!!!
mięso obiad czosnek sos cebula wątróbka drobiowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze