Łopatka w sosie

Niedzielny obiadek!!

Dodany przez: lenuta

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 600-700 g łopatki wieprzowej
  • 2 łyzki mąki
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka mielona słodka
  • liśc laurowy
  • ziele angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki śmietany ( zmieszane z mąką)

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i pokroić w drobne kawałki.
  2. Posolić, posypać papryką i pieprzem. Odstawic na 30 min.
  3. Przygotowane mięso, każdy kawałek, obtoczyć w mące
  4. i obsmażać na oliwie na patelni.
  5. Podpieczone wrzucić do garnka. Dodać zoele, liść laurowy,
  6. czosnek oraz cebulkę. Dodać kostkę rosołową i podlać lekko wodą.
  7. Gotować 1 godz. mieszając co jakiś czas i podlewać wodą, gdy wyparuje.
  8. Mięso wyjąć z sosu, który przecieramy przez sito do następnego garnka.
  9. Dodajemy śmietanę i podbijamy go. Wrzucamy mięso.
  10. Sos wychodzi rewelacyjny. Do ziemniaczków, ryżu, makaronu. Super
mięso obiad sos łopatka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze