Wątróbka cielęca

Ocena:

4.33 (220)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Wątróbka cielęca to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników podrobów. Jednocześnie niesamowicie krucha i miękka – słowem pyszna! Podsmażone na rumiano podroby, które następnie dusi się w mieszance warzywnego bulionu i białego wina z pewnością zachwycą wszystkich domowników. Co ważne, są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na urozmaicenie codziennego jadłospisu, koniecznie sprawdźcie, jak przyrządzić wątróbkę cielęcą. 

Składniki:

  • podroby  600 g

  • mleko  250 ml

  • mąka  50 g

  • cebula  240 g

  • masło klarowane  25 g

  • białe wino  125 ml

  • bulion warzywny  125 ml

  • majeranek  0.5 łyżeczki

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Wątróbka cielęca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie podrobów: wątróbkę płuczemy, kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Przekładamy ją do miski i zalewamy mlekiem. Całość odkładamy na 30 minut. Po tym czasie, mleko wylewamy, a wątróbkę osączamy przy pomocy ręcznika kuchennego. Cebulę obieramy i sieczemy w drobne piórka. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na maśle z obu stron. Gdy się zarumieni, zdejmujemy je z patelni. Na tę samą patelnię przekładamy cebulę i smażymy do zeszklenia. 

  • Krok 2:

    Wątróbka cielęca: mięso oraz cebulę przekładamy do garnka, podlewamy bulionem i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Od czasu do czasu mieszając, całość dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dolewamy białe wino. Kontynuujemy duszenie przez kolejne 10–15 minut. Gotową wątróbkę cielęcą duszoną podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Porady

  • Wiele osób soli wątróbkę cielęca przed jej usmażeniem – jest to poważny błąd. Tak przygotowane mięso może bowiem z łatwością stać się suche, twarde i nieapetyczne. 
  • Po wystudzeniu, wątróbkę cielęcą duszoną można przechowywać w lodówce przez około 2–3 dni.
  • Wątroby cielęcej nie należy nakłuwać podczas smażenia. Polecamy obracać ją przy pomocy drewnianej szpatułki. Po obróbce termicznej, warto dodatkowo odłożyć ją na około 3–4 minuty. W tym czasie soki równomiernie rozejdą się w mięsie.
  • Wątróbkę z cebulką można również dusić w głębokiej patelni.
  • Wątróbka w stanie surowym może być przechowywana w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Warto przełożyć ją do papierowej torebki. Dzięki temu bakterie się nie namnożą, a podroby zachowają swe cenne składniki mineralne ( w tym witaminę A, która jest wrażliwa na światło). Zamknięcie ich w foliowej torebce czy w plastikowym pojemniku odetnie dopływ powietrza, co może przyśpieszyć psucie.
  • Jeśli chcecie nadać daniu ciekawego posmaku, możecie lekko zmodyfikować podany powyżej przepis i przyrządzić wątróbkę cielęcą z jabłkami. 
  • Lubicie podroby? W takim razie koniecznie sprawdźcie także nasz przepis na wątróbkę wołową.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak wybrać świeżą wątróbkę cielęcą?

Cielęca wątróbka jest bardzo zdrowa, ale pod warunkiem że jest ona świeża. Podroby psują się szybciej niż mięso, podczas zakupów należy więc zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy. Kiedy jest świeża, wątróbka ma jednolity, ciemnokrwisty kolor. Jej poszarzałe czy sczerniałe zabarwienie to wyraźny sygnał, by powstrzymać się od zakupu. Świeży produkt jest również śliski, mokry i lśniący.

Wątróbkę cielęcą warto także powąchać – powinna bowiem w ogóle nie mieć zapachu, a jeśli już, to bardzo lekki, delikatny i neutralny. Jeśli zapach jest mocny, kwaśny, to najpewniej jest ona już nieświeża. 

Jeśli nie jesteśmy w stanie jednoznacznie ocenić świeżości wątróbki przed obróbką termiczną, zwróćmy uwagę na jej wygląd już po przyrządzeniu. Po ugotowaniu powinna mieć ona jasny, lekko czerwony kolor. Jeśli jest ciemna - szara lub nawet czarna - oznacza to, że była nieświeża i że nie należy jej spożywać. 

Z czym podawać wątróbkę cielęcą?

Przepisów na wątróbkę cielęcą jest cała masa! Niezależnie jednak od tego, czy zdecydujecie się przyrządzić ją w wersji solo, czy też z jabłkiem lub cebulką, przed jej podaniem, warto zadbać o odpowiednie dodatki. Najczęściej serwuje się ją w towarzystwie ugotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz warzywnej surówki. To jednak nie jedyna możliwość! 

Równie dobrze smakuje z dodatkiem ryżu lub kaszy gryczanej czy jęczmiennej. W najprostszej wersji wątrobę cielęcą można też podać z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa posmarowanego cienką warstwą masła. Jeśli zaś wolicie lżejsze dodatki, możecie postawić na prostą sałatkę na bazie sałaty masłowej, pomidorków koktajlowych i jogurtowego dressingu. 

Zastanawiacie się, jak przygotować wątróbkę cielęcą w bardziej wyszukanej wersji? W takim razie koniecznie spróbujcie wątróbki po wenecku. W tej wersji, podroby podaje się z rozgotowaną cebulą, cytryną oraz winem lub octem. Doskonałym dodatkiem do takiego zestawu jest puree ziemniaczane. Włosi uważają, że dawniej w Wenecji serwowano wątróbkę razem z figami. Dziś również można przygotować podobne danie, choć jest to raczej rzadko spotykany sposób serwowania podrobów.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-20% na produkty marki
-20% na produkty marki
Rabat 20% na produkty marki Ri... więcej»
Kod rabatowy:Szalenstwo24
Zobacz
+
-20% na produkty marki
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Szalenstwo24
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne