Pyszna wątróbka cielęca

Wątróbka jest przepyszna, mięciutka a zarazem krucha i aromatyczna-z pewnością polecam.

Dodany przez: agapigiel

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 60 dag-wątróbki cielęcej
  • mąka
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • szklanka mleka
  • masło do smażenia
  • pół szklanki białego wina
  • sól,pieprz majeranek
  • kostka rosołowa warzywna

Przygotowanie

  1. Wątróbkę kroimy w plastry o grubości ok.1 cm.wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 min. Zlewamy mleko i osączamy wątrobę ręcznikiem papierowym z nadmiaru mleka.Każdy kawałek wątróbki z osbna obtaczać w mące i smażyć na maśle z obu stron.Na koniec posolić i posypac majerankiem.Usmażoną wątróbkę przekładamy do garnka. Cebule i marchewkę kroimy i kółka-Smażymy na maśle.Następnie przekładamy do garnka z wątróbka.Posypujemy majerankiem ,podlewamy kostką rosołową wcześniej rozpuszczoną w wodzie i tusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. po 20 minutach wlewamy wino i nadal tusimy.
mięso obiad wątróbka cielęca tuszona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze