pulpeciki_w_sosie_wlasnym

Pulpeciki w sosie własnym

Ocena:

4.3 (206)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Niezwykle delikatne wróżą udany obiad!!!!

Składniki:

  • 400 g mięsa wieprzowo - wołowego
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki czerstwej ( namoczonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny
  • 3 marchewki
  • 1 cebula młoda
  • 2 łyżki śmietany
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Pulpeciki w sosie własnym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z mięsa mielonego, jajka, odciśniętej bułki,
  • czosnku przeciśniętego, mąki ziemniaczanej wyrabiamy masę.
  • Doprawiamy i mieszamy.
  • Tworzymy niewielkie kuleczki i btaczamy w mace pszennej.
  • Obsmażamy na patelni.
  • W garnku podsmażamy cebulkę, następnie dodając
  • pokrojona drobniutko w kosteczkę marchewkę. Chwilkę zapiekamy.
  • Wlewamy szklankę wody i dodajemy kostke rosołową.
  • Wkładamy pulpety, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, maggi.
  • Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu.
  • Następnie łyżkę mąki pszennej rozrabiamy ze śmetana i wlewamy do sosiku.
  • Wspaniałe z ziemnaczkami, ale i makaronem, ryżem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne