Pulpeciki w sosie własnym

Niezwykle delikatne wróżą udany obiad!!!!

Dodany przez: lenuta

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

Składniki

  • 400 g mięsa wieprzowo - wołowego
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki czerstwej ( namoczonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny
  • 3 marchewki
  • 1 cebula młoda
  • 2 łyżki śmietany
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie

  1. Z mięsa mielonego, jajka, odciśniętej bułki,
  2. czosnku przeciśniętego, mąki ziemniaczanej wyrabiamy masę.
  3. Doprawiamy i mieszamy.
  4. Tworzymy niewielkie kuleczki i btaczamy w mace pszennej.
  5. Obsmażamy na patelni.
  6. W garnku podsmażamy cebulkę, następnie dodając
  7. pokrojona drobniutko w kosteczkę marchewkę. Chwilkę zapiekamy.
  8. Wlewamy szklankę wody i dodajemy kostke rosołową.
  9. Wkładamy pulpety, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, maggi.
  10. Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu.
  11. Następnie łyżkę mąki pszennej rozrabiamy ze śmetana i wlewamy do sosiku.
  12. Wspaniałe z ziemnaczkami, ale i makaronem, ryżem.
mięso obiad jajko bułka mąka ziemnaczana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze