Tiramisu bez jajek

Szybka i prosta wersja klasycznego włoskiego deseru.

Dodany przez: salsa

Tiramisu bez jajek

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • opakowanie serka mascarpone
  • słodka śmietana do ubijania 200 - 300 ml
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 300 ml dosyć mocnej kawy (może być rozpuszczalna)
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 50 ml wiśniówki
  • gorzka czekolada (1/3 tabliczki)

Przygotowanie

  1. Zaparzamy kawę, dolewamy do niej wiśniówkę, słodzimy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Ubijamy schłodzoną śmietanę z połową paczki cukru wanilinowego (jeśli zapomnieliśmy o schłodzeniu śmietany wystarczy włożyć ją na 10 minut do zamrażalnika)
  3. W drugiej misce ubijamy mascarpone z resztą cukru.
  4. Dodajemy bitą śmietanę do mascarpone i mieszamy na małych obrotach miksera. Próbujemy czy masa jest wystarczająco słodka.
  5. Moczymy biszkopty w kawie i od razu układamy w miseczkach lub wyższych kieliszkach.
  6. Układamy warstwę biszkoptów, następnie wykładamy warstwę masy z mascarpone i bitej śmietany, jeszcze raz biszkopty i masa z mascarpone.
  7. Gotowy deser posypujemy wiórkami z gorzkiej czekolady i możemy podawać :]

Komentarz redakcji

Przepis na tiramisu bez jajek przyda się osobom, które nie jadają w ogóle jaj lub mają opory dotyczące jedzenia surowych jaj. Wielbiciele tego włoskiego deseru twierdzą, że nie da się zrobić tiramisu bez jajek, ale my uważamy, że lepiej pozbawić je tego składnika niż jeść go wcale!
mascarpone deser tiramisu
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze