Tarta szpinakowa

Bardzo smaczna tarta ze szpinakiem:)

Dodany przez: Anullka

Tarta szpinakowa

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 25-30 dkg mąki
  • 2 żółtka
  • masło roślinne 125 gram
  • 1-2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • szpinak zielony 60 dkg
  • śmietana 18% 200 ml
  • jajka 2 szt
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 15-20 dkg sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając mleko i przyprawy.
  2. Ciasto włożyć do torebki foliowej,odstawić do lodówki
  3. do schłodzenia.
  4. Szpinak umyć, obgotować około 5 min w lekko osolonej wodzie.
  5. Ciasto wyłożyć do foremki, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  6. Podpiekać 15 min w nagrzanym piekarniku w 180 st C.
  7. Śmietanę wyłożyć do miseczki, wbić jajka, dodać wyciśnięty czosnek, starty ser żółty na tarce, sól, pieprz, wszystko wymieszać.
  8. Wystudzony szpinak wyłożyć na podpieczone ciasto.
  9. Na szpinak wylać masę śmietanowo jajeczną, piec około 20-25 min.
  10. Smacznego.
warzywa przekąska tarta szpinak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze