Tarta ze szpinakiem

Ocena:

4.43 (211)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Tarta ze szpinakiem to wypiek, który można przygotować na wiele sposobów – my pieczemy ją z dodatkiem jakościowego boczku, śmietany i tartego parmezanu. Smakuje pysznie! Sprawdzi się zarówno na odświętną kolację w towarzystwie najbliższych, jak i jako codzienny obiad. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • mąka pełnoziarnista  200 g

  • masło  100 g

  • sól  1 łyżeczka

  • woda  75 ml

  • jajka  3 szt.

  • szpinak  350 g

  • boczek  150 g

  • śmietana 18%  200 ml

  • czosnek  2 ząbek

  • parmezan  40 g

  • cukier  1 szczypta

Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na tartę: Mąkę, sól, jedno jajko oraz masło przekładamy do dużej miski. Dodajemy 5 łyżek zimnej wody. Wszystkie składniki zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na około godzinę. 

  • Krok 2:

    Farsz szpinakowy do tarty: Boczek kroimy w plastry. Przekładamy go na rozgrzaną patelnię z dodatkiem odrobiny oleju i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy śmietankę. Wszystko dusimy przez kolejne kilka minut. Dodajemy parmezan, gotujemy farsz przez jeszcze 3 minuty. Doprawiamy go solą, pieprzem i szczyptą cukru, po czym odkładamy go do lekkiego przestudzenia. 

  • Krok 3:

    Tarta ze szpinakiem: Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę do tarty, a następnie nakłuwamy je widelcem. Pieczemy je przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. W tym czasie, przy pomocy widelca roztrzepujemy dwa jajka i łączymy je z farszem. Wyjmujemy spód z piekarnika i przykrywamy go farszem. Gotową tartę ze szpinakiem i boczkiem pieczemy przez kolejne 20 minut w temperaturze 170 °C. 

Porady

  • Tartę szpinakową można przyrządzić zarówno na bazie świeżego, jak i mrożonego szpinaku. W drugim przypadku należy go jednak dokładnie rozmrozić, przed dalszą obróbką termiczną. 
  • Jeśli przygotujecie tartę ze szpinakiem w większej porcji, możecie ją odgrzewać w piekarniku przez następne 2–3 dni. Można ją także przełożyć do zamrażalnika. Odpowiednio przechowywana, zachowa świeżość przez około 3–4 miesiące. Najlepiej wstawić ją do zamrażarki odkrytą, a gdy stwardnieje owinąć ją folią aluminiową. Przed podaniem, zamrożoną tartę z boczkiem i szpinakiem należy umieścić w gorącym piekarniku na  około 25–30 minut.
  • Jeżeli nie przepadacie za smakiem ciasta kruchego, możecie zrobić prostą i pyszną tartę ze szpinakiem i boczkiem na cieście francuskim. Wówczas spodu nie trzeba dodatkowo podpiekać – wystarczy wyłożyć nim formę, przykryć go warstwą farszu i piec przez około 20 minut w temperaturze 190 °C. 
  • Tartę wytrawną ze szpinakiem można także w prosty sposób przyrządzić w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej (130 g), kukurydzianej (60 g) i ziemniaczanej (30 g). Równie dobrze sprawdzi się w tym celu gotowy mix do wypieków oznaczony certyfikatem przekreślonego kłosa.
  • Przepis na tartę ze szpinakiem można także dostosować do wymagań diety wegańskiej. Wystarczy zastąpić podane w nim masło olejem kokosowym (o stałej konsystencji). Dodatek jajek oraz boczku można pominąć. Zamiast śmietany i parmezanu należy użyć roślinnych zamienników nabiału. Polecamy spróbować również bezmięsnej tarty z boczniakami i szpinakiem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta ze szpinakiem i serem 

Tarta ze szpinakiem i boczkiem to pyszne i nieskomplikowane danie. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy gotowania. Choć nawet w podstawowej wersji (z samą śmietanką, jajkami i przyprawami) smakuje naprawdę dobrze, to warto pokusić się o dodatek ulubionego sera. A jaki rodzaj wybrać? Możliwości jest sporo! 

Szczególnie polecamy spróbować tarty ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Danie można urozmaicić dodatkiem oliwek czarnych lub kaparów. Warto także dosypać do farszu odrobinę gałki muszkatołowej.

Równie dobrze smakuje tarta ze szpinakiem, boczkiem i mozzarellą. Można ją przygotować na bazie ciasta kruchego lub francuskiego. Zamiast mozzarelli można dodać do farszu tarty parmezan lub ser provolone czy fontina. 

To jednak nie jedyne opcje. Do przyrządzenia dania można także użyć twarogu lub włoskiego serka ricotta. Warto również spróbować tarty ze szpinakiem i serem żółtym. W tej wersji najlepiej sprawdzą się sery takie jak cheddar, gouda czy edam.

Tarta ze szpinakiem – inne wersje 

Wytrawna tarta szpinakowa to idealny pomysł na obiad – jest prosta w przygotowaniu, pożywna, a do tego niezwykle smaczna. Można ją przyrządzić na kilka sposobów. W podstawowej wersji piecze się ją na bazie ciasta kruchego z dodatkiem farszu szpinakowego. Można pokusić się także o dodatek jakościowego sera lub innych ulubionych dodatków. 

Szczególnie dobrze smakuje tarta ze szpinakiem i kurczakiem. W tym przypadku mięso należy dokładnie oczyścić, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie smaży się je na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu. Gdy kurczak zacznie się rumienić, można połączyć go z pozostałymi składnikami farszu. Jeśli nie przepadacie za mięsem drobiowym możecie przygotować tartę z boczkiem wieprzowym, wołowiną, łososiem lub dorszem. Ciekawie smakuje ona też z hiszpańską kiełbasą chorizo.

Warto również spróbować tarty ze szpinakiem i pieczarkami. Farsz można też urozmaicić suszonymi lub świeżymi pomidorami, kukurydzą, cebulką czy porem. Jesienią można pokusić się o dodatek dyni lub leśnych grzybów. Wiosną warto wzbogacić danie odrobiną szparagów. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne