Szarlotka z budyniem i kruszonką

Pyszna szarlotka z budyniem i kruszonką

Dodany przez: Wokalista

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125g margaryny Kasi
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Warstwa jabłek:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/3 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Warstwa budyniu:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 3,5 szklanki mleka
  • Kruszonka:
  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 100g margaryny Kasi

Przygotowanie

  1. Ciasto zagniatamy i wykładamy nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Podpiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy cukier i cynamon a następnie mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Budynie gotujemy w 3,5 szklankach mleka z 3 łyżkami cukru a następnie wylewamy na jabłka. Składniki na kruszonkę rozcieramy między palcami do uzyskania niewielkich grudek i posypujemy budyń. Pieczemy około godzinę w temperaturze. 170 stopni.
deser szarlotka kruszonka budyń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze