Anna Galuhn

Sok z czarnej porzeczki – przepis

Ocena:

4.49 (157)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sok z czarnej porzeczki to zdrowy dodatek do zimnych i ciepłych napojów. Świetnie sprawdzi się w kolorowych koktajlach i drinkach. Z kolei gęsty syrop będzie idealnym uzupełnieniem deserów lodowych i śniadań na słodko. Zarówno sok, jak i syrop porzeczkowy świetnie budują odporność, a jesienią i zimą pomagają w walce z przeziębieniem. Przygotowanie domowego soku z czarnych porzeczek zamyka się w kilku prostych krokach i nie wymaga użycia sokownika.

Składniki:

  • czarna porzeczka  1.5 kg

  • woda  750 ml

  • cukier  750 g

Sok z czarnej porzeczki – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czarne porzeczki: myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy i odrywamy ogonki.

  • Krok 2:

    Pierwsze gotowanie: owoce przekładamy do dużego garnka i zalewamy 500 ml wody. Wstawiamy do zagotowania, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika. Gotujemy przez 10 min.

  • Krok 3:

    Przecedzanie: sok przelewamy do osobnego garnka przez sitko o drobnych oczkach.

  • Krok 4:

    Drugie gotowanie: resztki owoców ponownie umieszczamy w garnku, wlewamy 250 ml wody i drugi raz gotujemy. Po kolejnych 10 min przelewamy całość przez podwójną gazę do garnka z gotowym sokiem. Dokładnie wyciskamy sok z resztek owoców.

  • Krok 5:

    Cukier: do soku z czarnej porzeczki dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści. 

  • Krok 6:

    Gotowy sok z czarnej porzeczki: przelewamy przez lejek do czystych i wyparzonych butelek (lub słoików). Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 min.

Porady

  • Jeśli chcemy przygotować sok z czarnych porzeczek bez cukru, pomijamy krok 5 i od razu przechodzimy do rozlewania soku do butelek. Trzeba przyznać, że w smaku wychodzi lekko cierpki, ale na pewno jest zdrowszy niż syrop z cukrem. Zawsze możemy rozcieńczyć go na późniejszym etapie z innym sokiem lub wodą. 
  • Sok możemy osłodzić nie tylko cukrem, ale także syropem z agawy lub miodem.
  • Jeśli chcemy uzyskać bardziej esencjonalny i gęstszy syrop z czarnej porzeczki, możemy zrezygnować wody. Wtedy podgrzewamy same oczyszczone owoce do momentu aż puszczą sok. Przeciskamy przez gazę i podgrzewamy z cukrem.
  • Sok z czarnej pasteryzujemy na mokro, czyli w garnku z gotującą się wodą. Więcej na temat wekowania przetworów na zimę – w naszym poradniku o pasteryzacji.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Na co jest dobry sok z czarnej porzeczki?

Sok z czarnych porzeczek zawiera przede wszystkim dużą ilość witaminy C, która wspiera odporność organizmu. Dlatego dobrym pomysłem jest zachowanie kilku butelek z sokiem na jesień i zimę, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje i przeziębienia. Ale to nie wszystkie cenne właściwości soku:

  • zmniejsza ryzyko zachorowań na raka – dzięki dużej zawartości antyoksydantów,
  • oczyszcza wątrobę z toksyn – dzięki flawonoidom, które mają działanie przeciwzapalne,
  • wspomaga pracę serca – zawiera antocyjany, które obniżają ciśnienie krwi.

Co możemy dodać do soku z czarnej porzeczki?

W domowej produkcji świetnie wychodzą mieszane soki owocowe – np. z czarnych i czerwonych porzeczek, z dodatkiem agrestu lub malin. Do soku porzeczkowego możemy dodać także:

  • laskę cynamonu – aby uzyskać delikatny korzenny aromat,
  • laskę wanilii – aby złagodzić charakterystyczną goryczkę owoców,
  • imbir – aby zwiększyć korzyści zdrowotne,
  • jabłka – aby złagodzić smak soku,
  • sok z cytryny lub limonki – aby podnieść kwasowość,
  • miętę – dla dodania świeżego aromatu.

Wybrany składnik dodajemy na etapie gotowania porzeczek, po czym razem z nimi przecedzamy przez sitko i gazę.

Jak pić sok z czarnych porzeczek?

Już jedna szklanka soku porzeczkowego dziennie sprawia, że nasz organizm jest silniejszy i bardziej odporny na wirusy i bakterie. Najlepiej pić nierozcieńczony sok bez cukru, jednak nie wszystkim odpowiada to, że jest dość intensywny i cierpki. Poniżej kilka innych pomysłów na zastosowanie soku porzeczkowego w kuchni:

  • dodatek do herbaty – idealnie smakuje w zimowych naparach z cytryną i miodem. Warto jednak poczekać aż napar trochę ostygnie, aby zachować cenne właściwości soku,
  • koktajle owocowe – na bazie soku z czarnej porzeczki możemy zrobić pyszny jogurtowy koktajl lub sorbet,
  • sos do deserów – gęstym syropem z porzeczek możemy polać domowy budyń lub lody waniliowe,
  • dodatek do gofrów, tostów francuskich i naleśników – syrop porzeczkowy doskonale sprawdza się w rozmaitych śniadaniach na słodko.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne