Śledzie z żurawiną.

Śledzie wymoczyć,osączyć i pokroić na talarki,ułożyć na półmisku,obłożyć żurawiną,cebulką,dać octu

Dodany przez: jan

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 słoik duży płatów śledziowych w marynacie lub oleju,
  • 50 dag.żurawiny surowej lub słoiczek konfitury żurawinowej,
  • sok z cytryny,
  • ocet,
  • kilka kulek kolorowego pieprzu,
  • cebulka sałatkowa lub marynowana ze słoika,
  • kilka gałązek natki zielonej.

Przygotowanie

  1. 1.Śledzie wyjąć ze słoika i wymoczyć,aby nie były zbyt słone,jeśli były w oleju,osączyć je wraz z cebulką
  2. na sitku.Potem położyć je w całości na półmisku bądź pokroić na talarki.
  3. 2.Można też użyć sałatkowej cebulki zamiast tej z oleju czyli obrać z łupinek,opłukać i pokroić na talar-
  4. -ki,wypchać z nich obręcze,układając na półmisku wokół płatów śledziowych całych lub pokrojonych
  5. na talarki jak cebulkę.
  6. 3.Dodatkowo wyłożyć łyżką porcje żurawin suszonych bądź konfitury żurawinowej,posypać kulkami
  7. kolorowego pieprzu,pokropić lekko octem z buteleczki stołowej z dozownikiem i sokiem z cytryny świ-
  8. -eżej.Podawać z gałązkami natki zielonej.
ryby Boże Narodzenie żurawina zakąski
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze