Śledzie w oleju

Śledzie w oleju - pyszna przekąska

Dodany przez: Joanna 55

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 250 gram sledzi w oleju
  • 2 srednie cebule
  • Olej słonecznikowy
  • Przyprawy: pieprz kolorowy i troszkę soku z cytryny
  • DODATKOWO:
  • 2-3 duże ogórki korniszony
  • 1 kawałek marynowanej papryki
  • 0,5 szklanki marynowanych maślaczków

Przygotowanie

  1. Śledzie w oleju to idealne wykorzystanie śledzi. Pasują zarówno na wigilijny stół, jak i w zwykły dzień. Śledzie w oleju z mojego przepisu zachwycą wszystkich miłośników ryb.
  2. Olej doprawić delikatnie pieprzem i sokiem z cytryny Filety lekko opłukać lub ręcznikiem papierowym zebrać z nich warstwę oleju i pokroić na pół.
  3. Cebulę pokrojoną w kostkę sparzyć wrzątkiem 2-3 minuty i osączyć, wystudzić.
  4. Do słoika wrzucić połowę cebuli, na niej ułożyć sledzie. Na wierzch wyłożyć resztę cebuli zalać przyprawionym olejem. Odchylać boki nożem aby olej dotarł wszędzie.
  5. Olej ma zakryć całość. Zakręcić i odstawić w chłód na 1 dobę.
  6. Na drugi dzień sledzie z cebulką ułożyć na półmisku. Udekorować grzybkami, ogórkiem i papryką.
  7. Śledzie w oleju gotowe.
  8. Smacznego!
sniadanie ryby sałatka przekąska kolacja Papryka olej śledzie korniszony grzybki marynowane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze