Śledzie w oleju, z cebulą

to ulubione śledzie mojego męża

Dodany przez: Pyza

Śledzie w oleju, z cebulą

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.86 z 7 głosów)

Składniki

  • 6-8 filetów śledziowych solonych, bez skóry (najlepiej matjasów)
  • ok. 1-1,5 szkl. zwykłego mleka (% nieistotny)
  • 2 duże cebule
  • olej słonecznikowy
  • świeżo, grubo zmielony pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Filety opłukać, przełożyć do miseczki, zalać mlekiem tak aby lekko je przykryło i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 min. - ja odkrawam kawalątek fileta i próbuję, jeśli jest zbyt słony to zostawiam w mleku jeszcze na jakiś czas. Wymoczone filety osączyć, opłukać w wodzie i dokładnie osączyć na papierowych ręcznikach. Osuszone pokroić na m/w 1-2 centymetrowe kawałki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą, po 3-5 s. odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć na sicie - sparzona cebula jest delikatniejsza w smaku i lżej strawna.
  2. W słoiku (albo naczyniu, które możemy później szczelnie zamknąć) układać warstwami cebulę - śledzie - cebulę - śledzie...itd. aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinna być cebula. Każdą warstwę oprószam dość obficie grubo mielonym pieprzem i nie ugniatam ich. Gdy słoik jest prawie pełen wlewam po trochu olej. Gdy ścieka w dół słoika delikatnie "pomagam" patyczkiem szaszłykowym - olej wypełniając wolne przestrzenie między składnikami wypycha pęcherzyki powietrza a poruszanie patyczkiem przy ściankach naczynia pomaga im się wydostać. Wierzch powinien być przykryty olejem. Słój zakręcamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.
  3. Trudno mi podać dokładną ilość oleju ponieważ zawsze wlewam po prostu aż słoik będzie pełen.
ryby ryba przekąska kolacja cebula śledzie olej słonecznikowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze