Sernik toffi

Sernik na wzór kupnego, ale nie ma jak to domowy. No i udało się, wyszedł przepyszny:)

Dodany przez: janinah88

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 5 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 200g mąki
  • 120g miękkiej margaryny
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • MASA SEROWA:
  • 650g sera twarogowego
  • 2 jaja + białka które zostały z ciasta
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 100g cukru
  • 150g margaryny
  • 2 serki homogenizowane waniloiwe po 250g (ja wzięłam Danio)
  • 1 cukier waniliowy
  • łżka mąki
  • MASA TOFFI:
  • 450g cukierków toffi (bez dodatków typu kokos, sezam)
  • 1 puszka ugotowanego mleczka skondensowanego słodzonego (tzw. masa krówka)
  • łżka mararyny
  • 80g orzechów ziemnych

Przygotowanie

  1. CIASTO
  2. Wszystkie składniki połączyc i zagnieźc gładkie ciasto. Odstawic do lodówki na ok pół godz.
  3. MASA SEROWA
  4. Margarynę utrzec z cukrem, dodac żółtka, dobrze utrzec. Do masy dodac serki waniliowe, mąkę, budynie i cukier waniliowy, następnie dodac twaróg. Z białek ubic pianę i delikatnie połączyc z masą serową.
  5. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blachy zetrzec na tarce o grubych oczkach ciasto, na nie wyla masę serową. Piec na 1 od dołu poziomie w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni około 45 minut, aż wierzch ciasta bedzie miał złoty kolor.
  6. TOFFI:
  7. Cukierki stopic z margaryną ( ja stopiłam je w gorącym ale juz wyłączonym piekarniku po wyjęciu ciasta), Masę z cukierków połączyc z masą krówkową, ciężko się łączy, dlatego ja użyłam do tego blendera, wtedy tez nie ma grudek:)
  8. Na ciasto wrzucic orzechy i polac masa toffi. Zostawic do całkowitego wystudzenia
ser deser sernik toffi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze