Pokochali go Polacy, kocha go cały świat. Zaraz obok szarlotki to właśnie sernik króluje wśród polskich ciast. Przez lata jego receptura jest udoskonalana i powstaje on w wielu wariacjach smakowych. Dziś szacuje się, że powstało ich ponad tysiąc, a jego sława opanowała całą kule ziemską.
Znany i przez wszystkich uwielbiany sernik
W Grecji wyrabia się go z sera mizithra, australijski podawany jest na zimno, japońskiego nie można wyobrazić sobie bez matchy i liczi, w Indiach wypełniony jest słodkimi bakaliami, angielski i amerykański to cheesecake, we Francji gâteau au fromage, a hiszpańska wersja sernika to tarta de queso. Największy sernik świata powstał w Meksyku. Miał on 2,5 metra średnicy, a jego sporządzenie trwało 60 godzin. Został podzielony na 20 tysięcy porcji, które rozdzieloną wśród ubogich osób w Meksyku.
Serniki z pewnością królują na naszych stołach podczas różnych świąt, imprez rodzinnych, a już na pewno ten wypiek znajdzie się u każdej cioci na imieninach. A czy wiecie, skąd tak naprawdę wziął się sernik? To wcale nie jest tradycyjne polskie ciasto, jakby mogło nam się wydawać.
Historia pochodzenia sernika
Sernik "narodził się" na greckiej wyspie o nazwie Samos. To właśnie tam archeolodzy odnaleźli najstarsze formy do sera, pochodzące z ok. 2000 r. p.n.e. To, co wyróżniało starożytny sernik, to bardzo prosty skład. Przygotowywany był ze świeżego sera, mąki pszennej oraz miodu. W tamtych czasach używano tylko sera koziego. Tak przygotowane ciasto było dla Greków produktem o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Z tego też powodu serwowano je atletom na pierwszych igrzyskach olimpijskich w 776 r. p.n.e. - miał dać im siłę i energię. Co ciekawe, sernik zasłużył się nie tylko w dziecinie sportu. Przez antycznych Greków był serwowany również na przyjęciach po zaślubinach jako tort weselny. Przygotowany zgodnie z powyższą, prostą recepturą, miał symbolizować płodność i zdrowie.
A jak trafił nad Wisłę? Przyjmuje się, że do Polski sprowadził go Jan III Sobieski i chwała mu za to. Ten najstarszy nam znany to sernik wiedeński, który do dziś znany jest pod nazwą „przepis na sernik krakowski”.
Sernik sernikowy nierówny – rodzaje serników
Co kraj, to inny sernik, a nawet każdy region ma swój własny sposób na to ciasto. Wyróżnić możemy kilka najbardziej nam znanych serników:
- Sernik nowojorski - na spodzie z krakersów
- Sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński
- Sernik japoński - bardzo delikatny i puszysty, pieczony w kąpieli wodnej
- Sernik królewski - niemiecki sernik, którego oryginalna nazwa to Russischer Zupfkuchen. Charakteryzuje się czekoladowym spodem
- Sernik polski - wykonywany z twarogu, z dodatkiem rodzynek
- Sernik z rosą - z bezową pierzynka, z charakterystycznymi kropelkami, które pojawiają się, gdy sernik stygnie
- Flaò - sernik o smaku anyżu, mięty, sera i cukru. To tradycyjnie ciasto podawane niegdyś podczas Wielkanocy na Minorce, ale aktualnie jest dostępne przez cały rok.
- Sernik gotowany, do którego masę serową gotujemy i wylewamy na herbatniki
- Sernik na zimno, czyli bez pieczenia przeważnie na herbatnika i zalatany owocową galaretką.
Jak zrobić sernik bez sera
Powyższa historia i rodzaje sernika opierają się na serze wśród składników. Przybliżę Wam nieco inne formy sernika. W ich składzie nie znajdziemy charakterystycznego dla sernika białego sera twarogowego. Będą to serniki wegetariańskie, serniki wegańskie i inne, ale wszystkie bez białego sera.
Sernik na herbatnikach z greckich jogurtów. Jest bardzo smaczną i puszystą wersją tego ciasta. Zamiast sera wystarczy dodać jogurt grecki. Masę zapiekamy na herbatnikach.
Sernik jako deser w słoiczku. Do tego typu deseru możemy wykorzystać kremowy serek mascarpone. W połączeniu z naszymi ulubionymi owocami i kremową śmietanką stworzy nam wyśmienitą wersję sernika.
Tofurnik, czyli wegański sernik z tofu. Tofu to "twarożek" z soi, który otrzymujemy w procesie koagulacji mleka sojowego. Według legendy został wynaleziony w Chinach.
Nernik, czyli wersja sernika z orzechów nerkowca, które należy moczyć w wodzie przez całą noc, a następnie zblendować z ulubionym mlekiem lub napojem roślinnym. W mojej egzotycznej wersji podany z musem mango.
Ostatnia już propozycja nietypowego sernika to jagielnik. Jak sama nazwa wskazuje, będzie to ciasto z kaszy jaglanej, którą należy długo gotować w mleku. Następnie trzeba ją zblendować na gładką masę. W mojej świątecznej wersji na piernikowym spodzie z dodatkiem musu dyniowego, który swym smakiem przypomina karmel.
Sernik - król ciast
Pewnie większość z nas już niedługo będzie przygotowywać sernik. Może któraś z moich propozycji pozwoli Wam na urozmaicenie tradycyjnego smaku tego ciasta. Oczywiście wszyscy uwielbiamy i kochamy tradycje i ten niepowtarzalny smak sernika, ale jako kucharz, miłośnik podróży i poznawania świata muszę Was zachęcić, aby wypróbować moje nowoczesne propozycje. Taki sernik z pewnością zaskoczy Wasze rodziny i znajomych, a zajadając w ich gronie, możecie opowiedzieć historie powstania sernika, którą już poznaliście.
Serdecznie Was zapraszam do obserwowania mojego profilu na INSTAGRAM: w5smakChef, gdzie oprócz przepisów na serniki znajdziecie wiele ciekawych i smacznych propozycji na bardzo znane i te mniej znane lub unowocześnione propozycje kulinarne. A z ciekawostek dodam tylko, że król sernik ma nawet swoje międzynarodowe święto, które przypada na 30 lipca.
Komentarze