Sałatka z tofu

Ocena:

4.47 (175)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka z tofu to prawdziwa bomba zdrowia i smaku, jest szybka i prosta w przygotowaniu. W połączeniu ze szpinakiem, awokado i pomidorkami zachwyci każdego, nie tylko wegan. Można ją podawać na co dzień i na świąteczne okazje, sprawdzi się też jako przekąska na imprezę. Podajemy sprawdzony przepis na danie z wędzonym tofu.

Składniki:

  • sezam  10 g

  • awokado  1 szt.

  • dymka  1 szt.

  • pomidorki koktajlowe  250 g

  • szpinak  100 g

  • sól  0.5 łyżeczki

  • pieprz  0.5 łyżeczki

  • tofu  200 g

  • oliwa z oliwek  50 ml

  • sok z cytryny  10 ml

  • miód  5 g

  • musztarda  5 g

Sałatka z tofu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie warzyw: liście młodego szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy delikatnie, np. ręcznikiem papierowym. Awokado myjemy, przecinamy na pół, pozbywamy się pestki i usuwamy skórę, kroimy w plastry. Małe pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.

  • Krok 2:

    Przygotowanie sałatki z tofu: składniki układamy warstwowo, zaczynając od szpinaku, awokado i pomidorków. Wędzone tofu kroimy w kostkę i umieszczamy na górze sałatki. Całość obsypujemy ziarnami sezamu.

  • Krok 3:

    Sos: do słoiczka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pieprz, sól i sok z cytryny (do smaku), a także łyżeczkę musztardy i miodu. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim aż do całkowitego połączenia składników. Gotowym sosem polewamy sałatkę - można ją jeść bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

  • Sałatkę z tofu można przygotować z rukolą zamiast szpinaku lub wymieszać je razem. Sprawdzi się też miks sałat.
  • Sezam do sałatki można delikatnie uprażyć na suchej patelni. Odpowiednie będą również nasiona czarnuszki, pestki słonecznika, dyni i orzeszki piniowe.
  • Sos do sałatki z wędzonego tofu może być modyfikowany według uznania, dobrze pasują tu sosy ziołowe, z przewagą bazylii, świeżej lub suszonej. Ciekawą propozycją będzie tutaj zielone pesto lub sos BBQ.
  • Jeśli nie lubimy wędzonego smaku to możemy wykorzystać zwykłe tofu.
  • Sałatkę z tofu można zrobić z dodatkiem mięsnym, np. z kurczakiem pieczonym, smażonym, duszonym lub wędzonym.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z tofu – co do niej pasuje

Sałatkę z wędzonym tofu zazwyczaj przyrządza się w wersji jarskiej, ale jeśli chcemy, możemy dodać do niej mięso (najlepiej chude mięso drobiowe) albo rybę (np. tuńczyka, dorsza, łososia, makrelę, sardynki). Najważniejsze w tej sałatce są jednak dodatki warzywne. Odpowiadają nie tylko za smak dania, ale i za jego prezencję. Im więcej różnokolorowych warzyw, tym bardziej efektowna i apetyczna sałatka! Jak skomponować skład sałatki z wędzonym tofu?

Warta wypróbowania jest na przykład wielobarwna sałatka z wędzonym tofu i pomidorami oraz czarnymi oliwkami, szczypiorkiem, kaparami, papryką, ogórkiem, kukurydzą i czerwoną fasolą. Do sałatki możemy też dodać inne rośliny strączkowe: groszek, cieciorkę, bób. Zamiast pomidorów świeżych możemy wykorzystać suszone pomidory, które dodadzą daniu wyrazistości.

Inne warzywa, które dobrze sprawdzą się w sałatce z wędzonym tofu to: różne odmiany sałat, natka pietruszki, koperek, zielone oliwki, cukinia, bakłażan. Sałatkę z wędzonym tofu możemy podać w dwojaki sposób: albo krojąc składniki w kostkę i mieszając je, albo układając kompozycję składników na liściach sałaty.

Najsmaczniejsza sałatka z tofu to taka, w której przenikają się akordy kwaskowe, słonawe, ostre i słodkawe. Obok różnorodnych warzyw, dla urozmaicenia, warto do sałatki dodać akcent chrupiący – w formie orzechów (najlepiej włoskich lub nerkowca) lub ziaren (słonecznika lub dyni). Jeśli chcemy, żeby sałatka stała się bardziej sycącym posiłkiem, warto dodać do niej brązowy ryż, makaron (np. małe kolanka, wstążki, muszelki) albo kaszę (owsianą, jaglaną lub kuskus).


Jak doprawić sałatkę z tofu wędzonym?

Choć tofu wędzone jest nieco mniej neutralne w smaku niż tofu surowe, nie zmienia to faktu, iż potrawy na jego bazie potrzebują odpowiedniego wykończenia smaku w postaci wyrazistego sosu. Dobrym patentem będzie tutaj sos winegret z musztardą i miodem oraz sos majonezowy z jakimś ostrym dodatkiem np. chrzanem lub czosnkiem. Zwolennikom pikantnej kuchni na pewno zasmakuje sałatka zwieńczona sosem majonezowym z dodatkiem mielonego chili lub posiekanych papryczek jalapeno.

Osoby odchudzające się zapewne chętnie przetestują sałatkę z tofu wędzonym fit, w której w roli sosu wystąpi lekki dressing z jogurtu naturalnego, koperku i czosnku albo z serka homogenizowanego naturalnego oraz świeżych lub suszonych ziół (np. oregano, natki pietruszki, bazylii).


Ile przechowywać sałatkę z tofu wędzonym?

Choć wędzone tofu ma zazwyczaj długi termin do spożycia, po otwarciu opakowania czas ten skraca się do kilku dni. W związku z tym wszelkie potrawy z nim przyrządzone nie powinny zbyt długo stać. Sałatka najlepiej smakuje na świeżo, czyli przez około 1–2 dni od momentu przygotowania. Jeśli chcemy, możemy przetrzymać ją jeszcze następne 2 dni, jednak pamiętajmy, by przechowywać ją w lodówce.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne