sajgonki

Dziś dla odmiany - kuchnia wietnamska

Dodany przez:

sajgonki

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.75 z 4 głosów)

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego (ok. 14 płatków)
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 250 g mielonego wołowego mięsa
  • 5 grzybków moon
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 1 mała młoda marchewka
  • 2 duże liście kapusty pekińskiej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Grzybki Moon zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie kroimy w wąskie paseczki. Kapustę pekińską drobno siekamy. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 minut. Odlewamy wodę i kroimy makaron na 3-centymetrowe fragmenty. Mięso podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy grzyby, makaron i kapustę oraz przyprawy. Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Piwo wlewamy do głębokiego talerza. Moczymy w nim płatek papieru ryżowego do momentu, aż zrobi się elastyczny. Lekko strzepujemy nadmiar piwa i kładziemy papier na suchej desce. Wkładamy następny płatek do namoczenia.
  3. Na papierze układamy łyżeczkę farszu i zwijamy sajgonkę jak krokiet, czy gołąbek.
  4. Kolejno moczymy papier i zawijamy sajgonki.
  5. Na patelnię wlewamy olej. Jego warstwa musi mieć ponad 2 cm. Smażymy sajgonki na mocno rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony.
  6. Ja podałam sajgonki z surówką z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidorów, kiszonego ogórka oraz jogurtu zmieszanego z majonezem, soli i białego pieprzu.
  7. Smacznego!
mięso obiad przekąska kolacja papier ryżowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze