Roladki schabowe z pysznym farszem

Niby zwykłe roladki, a dodatek sosu sprawia, że smakują wybornie.

Dodany przez: Joanna 55

Roladki schabowe z pysznym farszem

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.38 z 145 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 4 plastry szynki domowej lub wędzonego boczku
  • 4 paski sera żółtego
  • 4 paski papryki czerwonej marynowanej
  • 4 mini ogórki z zalewy pikantnej lub korniszony
  • Sól i pieprz kolorowy
  • SOS DO SMAROWANIA:
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
  • DODATKOWO:
  • Mąka, 2 jajka i bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Składniki sosu połączyć.
  2. Schabowe rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować sosem
  3. Na każdy płat mięsa położyć plaster szynki lub boczku, pasek sera, papryki i ogórek przekrojony na pół.
  4. Zrolować i spiąć wykałaczką.
  5. Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
  6. Obsmażyć na rumiano. Przełożyć na blachę piekarnikową wysłaną papierem do pieczenia i tuż przed podaniem podpiec około 15 minut w 180 st.
  7. Podać z frytkami i ulubioną surówką

Wskazówki

Ostrożnie rozbijaj mięso, żeby nie powstały dziury - utrudnią zwijanie roladek schabowych, a farsz może z nich wypadać.

Komentarz redakcji

Roladki schabowe to alternatywa dla zwykłego kotleta. Idealne na niedzielny obiad. Pasują do nich frytki, ale też gotowane ziemniaki, kasza lub ryż. Świetnym dodatkiem będzie surówka z kapusty.
ogórki mięso obiad kolacja dla dzieci Papryka szynka ser żółty schab roladki schabowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze