Piernik pomidorowy

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Piernik pomidorowy to genialny wegański wypiek na święta. Nie zawiera jajek, masła, mleka ani miodu. Klasyczne elementy ciasta zostały zastąpione bananem i pomidorami z puszki. Składnik kojarzący się z daniami na słono może dziwić, ale świetnie sprawdza się w korzennym deserze, a jego smak nie jest wyczuwalny. Wegański piernik z pomidorów jest zaskakująco wilgotny i puszysty. Przełóżcie go powidłami i udekorujcie polewą czekoladową lub lukrem.

Składniki:

  • pomidory w puszce  240 g

  • banany  120 g

  • olej  125 ml

  • cukier  100 g

  • mąka pszenna  300 g

  • proszek do pieczenia  2 g

  • soda oczyszczona  4 g

  • przyprawa do piernika  15 g

  • sól  2 g

  • kakao  10 g

  • powidła śliwkowe  150 g

Piernik pomidorowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie masy: banan obieramy i kroimy w plasterki. Umieszczamy go w naczyniu razem z pomidorami z puszki, olejem i cukrem – białym lub trzcinowym. Nie dodajemy miodu, ponieważ wypiek ma być wegański. Miksujemy za pomocą ręcznego blendera, aż wszystkie składniki zmienią się w jednolity przecier. Jeśli chcemy, żeby masa na piernik z pomidorów i banana powstała w całości bez użycia urządzeń kuchennych, możemy ją tylko dokładnie rozgnieść widelcem i wymieszać.    

    piernik pomidorowy - blendowanie masy
  • Krok 2:

    Suche składniki: w oddzielnej miseczce umieszczamy mąkę pszenną (tortową lub uniwersalną), kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy także sporą porcję przyprawy korzennej. Możemy kupić gotową mieszankę, w której znajdują się m.in. cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie i kardamon. Warto jednak przygotować własną, domową przyprawę do piernika, zwłaszcza w okresie świąt, kiedy przydaje się do przeróżnych wypieków i gorących napojów. Mieszamy wszystkie sypkie elementy rózgą.  

    piernik pomidorowy - suche składniki
  • Krok 3:

    Pieczenie: łączymy mokre i suche składniki za pomocą szpatułki lub łyżki. Powstanie gęsta masa. Przekładamy ją do keksówki o długości około 30 cm (powinna mieć co najmniej 1,7 l pojemności), wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy je w 180°C (tryb góra-dół) przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Po wstępnym wystudzeniu wyjmujemy piernik z foremki. Warto przenieść go na kratkę cukierniczą, jeśli mamy taką na wyposażeniu kuchni.   

    piernik pomidorowy - pieczenie
  • Krok 4:

    Przekładanie: kroimy wegański piernik z pomidorów wzdłuż na pół. Smarujemy spodnią część ulubionymi przetworami. Najlepiej sprawdzą się powidła śliwkowe domowej roboty, ale można też wykorzystać dowolny dżem, na przykład porzeczkowy lub wiśniowy. Przykrywamy owocową warstwę wierzchem piernika. Lekko dociskamy.    

    piernik pomidorowy - przekładanie
  • Krok 5:

    Podanie: możemy udekorować piernik pomidorowy polewą na bazie gorzkiej czekolady (lub mlecznej wegańskiej). Wystarczy rozpuścić tabliczkę w kąpieli wodnej i wymieszać ją z olejem (na przykład kokosowym). Dzięki niemu wierzch ciasta będzie się ładnie błyszczał. Jeśli nie zależy nam, żeby piernik był wypiekiem całkowicie wegańskim, możemy wykorzystać klasyczny przepis na polewę czekoladową – z masłem i mlekiem lub śmietanką. Innym pomysłem na dekorację jest prosty lukier z cukru pudru.   

    piernik pomidorowy - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne