Pasztet z zająca

Przygotowanie: 1 godzina Gotowanie: 1,5 godziny Pieczenie: 1,5 godziny Porcja: 295 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Pasztet z zająca

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
295 kcal
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • przodek i podroby z zająca
  • 25 dag tłustej wieprzowiny
  • 25 dag wątróbki cielęcej
  • 5 dag słoniny
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 suszone grzyby
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 bułka
  • 4 jajka
  • 50 ml koniaku
  • 1/2 łyżeczki Imbiru KAMIS
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 15 dag słoniny do wyłożenia formy

Przygotowanie

  1. ■ Przodek i podroby z zająca oraz wieprzowinę umyć, osuszyć.
  2. ■ Dodać oczyszczone, opłukane warzywa, grzybki, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać 1/2 litra wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. W połowie gotowania dodać sól i pieprz. Miękkie mięso zostawić w wywarze do ostygnięcia.
  3. ■ Wątróbkę obrać z błon i pokroić na plasterki. Zalać niewielką ilością wywaru z gotowania mięsa i dusić ze słoniną 10 minut. W wywarze namoczyć bułkę.
  4. ■ Wystudzone mięso wyjąć z wywaru, odsączyć. Zemleć dwukrotnie z wątróbką, słoniną i bułką. Wbić jajka, wlać koniak, dodać odparowany do 1/3 wywar. Doprawić do smaku solą z pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową. Utrzeć na gładką masę.
  5. ■ Formę pasztetową wyłożyć pokrojoną na plastry słoniną, włożyć masę pasztetową, wyrównać powierzchnię. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
  6. ■ Po ostygnięciu wyjąć z formy. Podawać z sosem cumberland lub z ćwikłą i chrzanem.
  7. UWAGA! Pasztet zamroź. Wyjmij go z zamrażarki dzień przed świętami i rozmrażaj w temperaturze pokojowej.
mięso Święta pasztet mięsa zając dziczyzna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze