Pasztet z sarniny.

pasztet z sarniny który bardzo mi smakuje

Dodany przez: grzesiek

Pasztet z sarniny.

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 2.43 z 14 głosów)

Składniki

  • -przodek sarniny lub inny kg dziczyzny
  • -25 dag tłustej wieprzowiny
  • -10 dag włoszczyzny ( cebula, marchew, pietruszka ).
  • -2 dag grzybów suszonych
  • -1-2 liście laurowe
  • -kilka ziaren ziela angielskiego
  • -pieprz
  • -6 dag słoniny
  • -25 dag wątroby cielęcej lub wieprzowej
  • -6 dag czerstwej bułki
  • -3-4 jaja
  • -gałka muszkatołowa
  • -sól
  • -imbir
  • -3 dag tłuszczu do smarowania formy

Przygotowanie

  1. Przgotowanie:
  2. 1.Dziczyznę i wieprzowinę, oczyszczone warzywa i grzyby opłukać, dodać przyprawy
  3. zalać wodą. Gotować powoli ok 1 ½ godziny. Osolić w połowie gotowania. Pod
  4. koniec włożyć słoninę i gotować ok 30 minut. Bardzo miękkie mięso ostudzić i obrać
  5. z kości.
  6. 2.Wątrobę obrać z błony, pokroić w plastry, zalać 1/8 l wrzątego wywaru, dusić 5 minut.
  7. Bułkę namoczyć w 1/8 l wywaru. Mięso, wątrobę, bułkę zemleć 2 raży, za drugim,
  8. razem dodając gęste sitko. Dodać jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir utrzeć
  9. na puchlną masę.
  10. 3.Formę budyniową posmarować tłuszczem, dno wyłożyć plastrami gotowanej słoniny.
  11. Napełnić pasztetem ¾ formy. Piec w piekarniku ok 1 godz 200 stopni.
  12. 4.Pasztet ostudzić, letni wyrzucić z formy na okrągły półmisek.
  13. Podawać z zimnym ostrym sosem.
mięso szynka pasztet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze