Pasztet z dzika

Przygotowanie: 45 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 355 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Pasztet z dzika

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
355 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1,2 kg udźca dzika
  • 10 dag słoniny
  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • 25 dag włoszczyzny
  • 250 ml śmietany
  • 5 dag smalcu
  • Gałka muszkatołowa mielona PRYMAT
  • tarty imbir
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 3 jagody jałowca
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag suszonych śliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso oczyścić z błon. 40 dag zemleć (trzy razy) w maszynce o drobnych oczkach. Schłodzić. Pozostałe mięso pokroić w grubą kostkę. Słoninę pokroić w paseczki i także schłodzić. Wątróbkę oczyścć z błon i tłuszczu.
  2. Włoszczyznę obrać, dość grubo pokroić. Czosnek obrać, posiekać.
  3. Pokrojone mięso włożyć na rozgrzany smalec, zrumienić, dodać włoszczyznę i przyprawy, zalać wodą i dusić do miękkości (ok. 40 minut). Odparować cały płyn, wystudzić, zemleć trzykrotnie mięso z warzywami.
  4. Wymieszać z surowym mielonym mięsem, sparzoną, zmieloną wątróbką. Całość przełożyć do miksera i wyrabiać na jednolitą masę 3 do 5 minut. Przyprawić.
  5. Podłużną foremkę wyłożyć folią. Na dnie ułożyć paski słoniny. Rozsmarować 1,5-cm warstwę masy mięsnej. Powciskać część śliwek. Przykryć 2,5-cm warstwą masy mięsnej i ponownie powduszać śliwki, przykryć masą do 3/4 wysokości foremki, wygładzić.
  6. Całą foremkę zapakować w folię aluminiową i piec 1 godz. w temp. 160°C. Po upieczeniu pasztet wystudzić, zdjąć słoninę i wstawić do lodówki na 2–3 godziny.
mięso przekąska pasztet dziczyzna dzik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze