Naleśniki z borówkami

Ocena:

4.45 (159)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Naleśniki z borówkami na pewno posmakują najmłodszym domownikom, ale to doskonały obiad dla całej rodziny. Wypełnia je słodkie nadzienie z twarogu, białej czekolady i leśnych owoców. Oczarowują rozpływającym się w ustach ciastem i delikatnym waniliowym aromatem. Można je udekorować polewą czekoladową, płatkami migdałów lub świeżą miętą. Sprawdźcie, jak zrobić idealne naleśniki z borówkami i serem. 

Składniki:

  • mleko  340 ml

  • jajka  2 szt.

  • mąka pszenna  150 g

  • olej  15 ml

  • sól  3 g

  • borówki  300 g

  • twaróg  500 g

  • cukier  20 g

  • biała czekolada  90 g

  • żółtko  1 szt.

Naleśniki z borówkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na naleśniki: w wysokim naczyniu umieszczamy jajka, mąkę, szczyptę soli i mleko. Krótko miksujemy składniki. Na koniec dodajemy olej. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy je na 15 minut.   

  • Krok 2:

    Smażenie: rozgrzewamy płaską patelnię z nieprzywierającą powierzchnią. Wlewamy porcję masy chochelką. Rozprowadzamy ją równomiernie. Kiedy brzegi naleśnika zaczną się odwijać, przekręcamy go na drugą stronę. Smażymy na rumiano. Powtarzamy czynność, aż zużyjemy całe ciasto.   

  • Krok 3:

    Nadzienie: roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Miksujemy ją z twarogiem, żółtkiem i cukrem (najlepiej z dodatkiem prawdziwej wanilii) za pomocą blendera. Farsz serowy możemy też rozgnieść widelcem. Borówki myjemy i osuszamy.   

  • Krok 4:

    Podanie: smarujemy każdy cienki placek nadzieniem. Rozkładamy na nim owoce i zawijamy go w rulon. Gotowe naleśniki z borówkami dekorujemy płynną białą czekoladą, płatkami migdałów lub listkami mięty. 

Porady

  • Gorące naleśniki układamy jeden na drugim lub przykrywamy pergaminem. Dzięki temu będą elastyczne i nie będą się kruszyć podczas zawijania. 
  • Żeby naleśniki z borówkami amerykańskimi były lekkie i puszyste, warto dodać do ciasta wodę gazowaną lub szczyptę proszku do pieczenia. 
  • Jak zrobić borówki do naleśników? Możemy podać je na surowo lub zrobić z nich frużelinę. W tym celu należy je podgrzać z cukrem. Kiedy rozpadną się i puszczą sok, zagęszczamy je za pomocą mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody. Ciekawy deser lub atrakcyjne śniadanie powstaną, jeśli dodamy gładki mus z borówek od ciasta na naleśniki. Zabarwimy je w ten sposób na fioletowo.   
  • Naleśniki na słodko z owocami leśnymi cudownie wypełni także domowy dżem z borówek. Można również wykorzystać inne przetwory, które akurat mamy w spiżarni, takie jak konfitura z malin lub jeżyn.    
  • Osoby uczulone na gluten mogą zrobić naleśniki na bazie mąki owsianej, ryżowej lub migdałowej
  • Farsz na naleśniki z borówkami i serem najlepiej zrobić na bazie twarogu półtłustego. Można zmielić go samodzielnie, wykorzystać gotowy produkt z wiaderka lub po prostu starannie rozgnieść do widelcem.    
  • Polecamy dodać do nadzienia serowego cukier waniliowy własnej roboty. Żeby go zrobić, wystarczy wymieszać kryształki lub puder z ziarenkami świeżo wydobytymi z zasuszonych lasek. Taki cukier nabierze aromatu po kilku dniach. Warto zrobić go więcej, bo przyda się do różnych wypieków i deserów.  
  • Jeśli zależy nam, żeby podać potrawę na ciepło, możemy zrobić naleśniki zapiekane z serem i borówkami. Składamy je tak samo jak w powyższym przepisie, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym. Można podzielić ja na krótsze ruloniki i zapiec pionowo w kokilkach. To ciekawy pomysł na pojedynczą porcję deseru. Polejmy je przed podaniem solonym karmelem lub czekoladą.   
  • W pełni lata, czyli sezonie na czernice prosto z lasu, warto przyrządzić naleśniki z jagodami – z nadzieniem z serka homogenizowanego i świeżych owoców. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić nadzienie do naleśników z borówkami? 

Szybkie naleśniki z borówkami amerykańskimi można wypełnić nawet samymi owocami – najlepiej duszonymi z przyprawami korzennymi. Na wyższy poziom smaku wyniesie je jednak farsz na bazie twarogu, zwłaszcza jeśli wzbogacimy go białą czekoladą i wanilią. Nadzienie może też przybrać niego inne formy. Warto wypróbować między innymi:  

  • naleśniki z borówkami i bitą śmietaną – to świetny pomysł na dekadenckie śniadanie na specjalne okazje. Można je na przykład podać jubilatowi do łóżka w ramach urodzinowej niespodzianki. Śmietanę kremówkę wystarczy ubić z cukrem pudrem na sztywny krem, połączyć z owocami i rozsmarować na cienkich plackach.  
  • naleśniki z borówkami i mascarpone – włoski serek z powodzeniem zastąpi polski twaróg. Pamiętajmy jednak, że zawiera więcej tłuszczu, więc nie należy używać go zbyt dużo. Można dodać do niego szczyptę cynamonu, dżem z jagód, listki mięty, rodzynki lub świeżo otartą skórkę pomarańczy.  
  • naleśniki z borówkami i bananami – oba owoce mogą wystąpić w przeróżnych konfiguracjach. Można je po prostu pokroić i ułożyć na serowym nadzieniu lub przyrządzić z nich kremowy sos. Borówki da się też łączyć z innymi owocami, na przykład malinami, brzoskwiniami lub jabłkami.  

Czym można przełożyć naleśniki na słodko?   

Jeśli zastanawiacie się, z jakimi owocami naleśniki smakują najlepiej, nie musicie długo szukać odpowiedzi. Cienkie placuszki są niezwykle uniwersalne i można je wypełnić dowolnymi dodatkami. Sprawdzą się zarówno owoce sezonowe – maliny, jeżyny, porzeczki lub czereśnie – jak i produkty dostępne przez cały rok, na przykład gruszki, ananasy lub banany. Niekwestionowanymi faworytami czerwcowych obiadów są naleśniki z truskawkami, ale słodkie ruloniki można wypełniać też przez cały rok różnymi domowymi przetworami. Świetnie sprawdzą się w tym celu przeciery, musy, konfitury, dżemy oraz owoce z kompotu lub w słodkim syropie. Doskonałym pomysłem są naleśniki z jabłkami prażonymi z cynamonem. Do przełożenia lekkich placków można wykorzystać serek homogenizowany lub kanapkowy, jogurt naturalny, kwaśną śmietanę, budyń lub ricottę. Możliwości jest tak dużo, na ile wystarczy nam wyobraźni.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne