Naleśniki z bananami

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 1 godzina Zapiekanie: 8–10 minut Porcja: 300 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Naleśniki z bananami

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • CIASTO:
  • 8 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżka stopionego masła
  • łyżeczka cukru pudru
  • szklanka mleka
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • 6 bananów
  • 10 dag masła
  • cukier puder do posypania
  • aromat rumowy

Przygotowanie

  1. Ciasto: wszystkie składniki wymieszać, dodając taką ilość mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę. Smażyć naleśniki na patelni posmarowanej olejem.
  2. Farsz: banany obrać, obsmażyć na maśle na małym ogniu tak, aby nie rumienić masła. Gdy lekko zmiękną, posypać grubo cukrem pudrem i skropić aromatem rumowym. Od czasu do czasu skrapiać wodą, do momentu, aż na wierzchu powstanie karmel.
  3. Lekko przestudzone banany owinąć naleśnikiem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Posypać cukrem i ponownie skropić aromatem rumowym. Zapiekać 10 minut w temperaturze 200˚C.
  4. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
obiad dla dzieci naleśniki banany cukier puder aromat rumowy naleśniki z bananami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze