Mazurek kajmakowy

Przepisy na Wielkanoc - pyszny mazurek. Przygotowanie: 30 mi­nut Gotowanie: 2- 3 godziny Pieczenie: 20 minut Porcja: 400 kcal

Dodany przez:

Mazurek kajmakowy

Mazurki

Czas przygotowania:
Kalorie:
400 kcal
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 szklanki (30 dag) mąki krupczatki
  • kostka (200 g) masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • KAJMAK:puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • do dekoracji skórka pomarańczowa i obrane migdały

Przygotowanie

  1. Mazurek - przepis na mazurek kajmakowy
  2. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć je folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować, wylepić natłuszczoną formę. Piec 20 minut w temperaturze 200°C, ostudzić.
  3. Kajmak: puszkę mleka zalać w garnku zimną wodą i gotować na małym ogniu 2–3 godz. Ciasto posmarować konfiturą, rozprowadzić na niej masę kajmakową. Udekorować skórką i migdałami.
  4. Idealny mazurek na Wielkanoc.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Wielkanoc deser desery mazurek kajmakowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy