Mazurek kajmakowy

Przepisy na Wielkanoc - pyszny mazurek. Przygotowanie: 30 mi­nut Gotowanie: 2- 3 godziny Pieczenie: 20 minut Porcja: 400 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Mazurek kajmakowy

Mazurki

Czas przygotowania:
Kalorie:
400 kcal
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 szklanki (30 dag) mąki krupczatki
  • kostka (200 g) masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • KAJMAK:puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • do dekoracji skórka pomarańczowa i obrane migdały

Przygotowanie

  1. Mazurek - przepis na mazurek kajmakowy
  2. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć je folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować, wylepić natłuszczoną formę. Piec 20 minut w temperaturze 200°C, ostudzić.
  3. Kajmak: puszkę mleka zalać w garnku zimną wodą i gotować na małym ogniu 2–3 godz. Ciasto posmarować konfiturą, rozprowadzić na niej masę kajmakową. Udekorować skórką i migdałami.
  4. Idealny mazurek na Wielkanoc.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
deser desery mazurek kajmakowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze