Mazurek z czekoladą

Przepisy na Wielkanoc - mazurek z czekoladą. Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 30 minut Pieczenie: 20-30 minut Porcja: 430 kcal.

Dodany przez: mojegotowanie

Mazurek z czekoladą

Mazurki

Czas przygotowania:
Kalorie:
430 kcal
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag czekolady deserowej
  • po 5 dag orzechów włoskich, arachidowych i laskowych
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • skórka pomarańczowa i cytrynowa do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać cukier, żółtka, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Nałożyć do dużej tortownicy, palcami uformować falisty brzeg.
  3. Piec na złoto 20/30 minut w temperaturze 200 C.
  4. Masa: z cukru i 100 ml wody ugotować syrop. Włożyć czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Wsypać kakao, wymieszać. Przestudzić, włożyć masło, mieszać, aż się rozpuści.
  5. Na wystudzonym cieście rozsypać posiekane orzechy.
  6. Rozsmarować masę czekoladową, odłożyć do zastygnięcia.
  7. Ozdobić skórką pomarańczową i cytrynową.
  8. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  9. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
czekolada deser kakao bakalie ciasto kruche... mazurek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze