www.bbcgoodfood.com
5 (3)
Pieczone ziemniaki z fasolką są sycące, mocno pomidorowe, podkręcone aromatycznym czosnkiem i lekko ostrą, siekaną cebulką. Pysznym dodatkiem jest stopiony ser cheddar, który przyjemnie ciągnie się przy każdym kęsie. To proste danie z fasolką po bretońsku jest świetną okazją do wykorzystania jeszcze młodych, jędrnych bulw z cienką skórką, jednak równie dobrze sprawdzą się te dojrzałe. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis pieczone ziemniaki z fasolką.
ziemniaki 300 g
olej rzepakowy 20 ml
cheddar 50 g
dymka 20 g
czosnek 10 g
przecier pomidorowy 30 ml
ocet balsamiczny 15 ml
papryka wędzona 4 g
fasola 400 g
Ser żółty (najlepszy będzie cheddar lub edamski) ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dymkę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, białą część siekamy na drobno (zielonej części nie będziemy potrzebować, możemy ją jednak wykorzystać do przygotowania np. tofucznicy ze szczypiorem). Czosnek obieramy i rozgniatamy praską (możemy go też posiekać). Składniki odkładamy na bok.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C (200°C przy włączonym termoobiegu). Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia (możemy pominąć ten krok, jednak to zabezpieczy blachę przed zabrudzeniem).
Ziemniaki myjemy (musimy zrobić to dokładnie, ponieważ nie będziemy ich obierać), smarujemy ją niewielką ilością oleju rzepakowego i układamy na blasze. Najlepsze będą młode ziemniaczki, z cienką skórką. Warto wybrać bulwy średniej wielkości, dzięki temu będą równomiernie upieczone. Dobrze sprawdzą się odmiany typu B, np. irga lub irys. Ziemniaki umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 50 minut.
W tym czasie przygotowujemy fasolkę. Na niewielką patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy resztę oleju rzepakowego i umieszczamy na niskiej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany, wrzucamy rozgnieciony czosnek i smażymy go przez 1 minutę. Dodajemy przecier pomidorowy (lub passatę), ocet balsamiczny i słodką paprykę w proszku i smażymy przez kolejną minutę, ciągle mieszając. Na końcu wrzucamy fasolkę z puszki razem z zalewą (najlepsza będzie odmiana cannellini) i gotujemy przez 3-4 minuty, aż całość nieco zgęstnieje. Po tym czasie odstawiamy patelnię z płyty. Jeśli mamy więcej czasu, warto fasolkę ugotować samodzielnie, zdecydowanie poczujemy różnicę w smaku.
Gdy ziemniaki będą upieczone (powinny być w miarę miękkie w środku – łatwo to sprawdzić np. patyczkiem do szaszłyków), wyjmujemy je z piekarnika i przecinamy wzdłuż na pół. Ostrożnie, za pomocą małej łyżeczki, robimy wgłębienie wielkości orzecha włoskiego (miąższ nie będzie nam potrzebny, warto go jednak wykorzystać np. do zrobienia hiszpańskiej tortilli).
Do wydrążonych ziemniaków wkładamy odrobinę dymki i tartego sera cheddar i wkładamy je z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy bulwy, a do środka nakładamy fasolkę po bretońsku.
Pieczone ziemniaki z fasolką podajemy jeszcze ciepłe, posypane dodatkową porcją siekanej cebulki i tartego sera. Świetnie smakują jako samodzielne danie lub w towarzystwie potraw z grilla.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/loaded-potato-skins-with-speedy-baked-beans