Pieczone buraki

Ocena:

3.33 (3)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pieczone buraki mają piękną barwę i mnóstwo smaku. Warto wybierać niewielkie bulwy, które zmiękną szybko i równomiernie. Są zdrowym dodatkiem do każdego posiłku. Można serwować je do obiadu zamiast surówki, w formie przystawki (takiej jak wegańskie carpaccio) lub w pożywnej sałatce. Pieczenie buraków nie wymaga wiele pracy i jest bardzo proste. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Składniki:

  • buraki  500 g

Pieczone buraki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: buraki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Możemy wyszorować skórkę szczoteczką lub szorstką stroną gąbki do naczyń. Najlepiej wybierać warzywa o podobnym rozmiarze, żeby upiekły się równomiernie. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C z termoobiegiem. 

    Pieczone buraki – przygotowanie
  • Krok 2:

    Zawijanie: każdy burak oddzielnie umieszczamy na prostokątnych kawałkach folii aluminiowej. Szczelnie owijamy bulwy. Warto uformować sreberko w kopertę lub cukierek, tak żeby wewnątrz powstała kieszonka powietrza. Para wodna tworząca się w trakcie obróbki termicznej pomoże perfekcyjnie upiec warzywo. Do środka można też wlać kilka kropel oliwy i dodać zioła, na przykład tymianek lub rozmaryn. 

    Pieczone buraki – zawijanie
  • Krok 3:

    Pieczenie: układamy buraki zawinięte w folię na blaszce. Pieczemy je przez około 60 minut. Żeby sprawdzić, czy są gotowe, nakłuwamy je nożem o wąskim ostrzu lub metalowym szpikulcem. Jeśli uda nam się z łatwością przebić miąższ, możemy zakończyć pieczenie.  

    Pieczone buraki – pieczenie
  • Krok 4:

    Obieranie: zdejmujemy skórkę z przestudzonych buraków. Jeśli są dobrze upieczone, powinna z łatwością odchodzić od miąższu. Możemy pomóc sobie małym nożykiem lub obieraczką. Dobrze jest robić to w rękawiczkach, żeby nie ubrudzić rąk. Buraczki pieczone mogą też zafarbować drewniane elementy wyposażenia kuchni. 

    Pieczone buraki – obieranie
  • Krok 5:

    Pieczone buraki: możemy pokroić w łódeczki, plasterki lub kostkę, a także zetrzeć na tarce. Przydadzą się do zdrowej sałatki, wegetariańskiego carpaccio lub kanapki. Można podawać je zamiast surówki do obiadu. Pieczony burak dobrze komponuje się między innymi z kozim serem, szpinakiem, jabłkami i orzechami włoskimi. 

    Pieczone buraki – gotowe
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne