Kulebiak z kapustą i grzybami

Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami.

Dodany przez:

Kulebiak z kapustą i grzybami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 8 głosów)

Składniki

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe, 2goździki
  • po 4–5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • otarta skórka z 1cytryny
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki mielonego jałowca
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 ugotowane jajka na twardo
  • 30 dag ciasta francuskiego mrożonego
  • jajko

Przygotowanie

  1. Umyte grzyby zalewamy 2 szklankami przegotowanej wody, zostawiamy na noc, następnego dnia gotujemy.
  2. Kapustę szatkujemy, w garnku zalewamy przecedzonym wywarem z grzybów, dodajemy liście laurowe, goździki, pieprz, ziele i skórkę z cytryny, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy ok. 30 min.
  3. Posiekane cebule podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w cienkie paski ugotowane grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę smażymy, mieszając.
  4. Kapustę zestawiamy z ognia, usuwamy liście laurowe, ziele i pieprz. Do kapusty dodajemy grzyby z cebulą, dokładnie mieszamy. dodajemy mielony jałowiec, pieprz i sól do smaku. Gotujemy razem, aby odparować nadmiar płynu.
  5. Do przestudzonej kapusty dodajemy orzechy i drobno pokrojone jajka na twardo. Farsz rozkładamy na cieście, brzegi ciasta mocno zlepiamy. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem. Z okrawków ciasta robimy dekoracje, naklejamy na wierzch. W cieście robimy drobne otworki, aby nadmiar płynu odparował. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºc, pieczemy 30 min.
wigilia Grzyby Boże Narodzenie kapusta Święta kulebiak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze